ГоловнаСвіт

Президентом Афганістану стане колишній міністр фінансів

США привітали угоду про розподіл влади в Афганістані

Президентом Афганістану стане колишній міністр фінансів
Ашраф Гани, Абдулла Абдулла
Фото: EPA/UPG

Кандидати на посаду президента Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай і Абдулла Абдулла підписали пакт про розподіл влади, повідомило 21 вересня агентство Рейтер.

Згідно з угодою, наступним головою держави стане колишній міністр фінансів Ашраф Гані. Очікується, що він присягне протягом тижня. Церемонія пройде в президентському палаці і транслюватиметься місцевим телебаченням.

Як повідомив прес-секретар нинішнього президента Хаміда Карзая Аймал Фаїзі, першим кроком Гані на посаді голови держави стане підписання двосторонньої угоди зі США з питань безпеки. Це дозволить залишитися частині іноземного військового контингенту на території Афганістану після 2014 року, коли в країні завершиться військова операція США і їхніх союзників по НАТО. Очікується, що після виведення військ у країні залишаться кілька тисяч американських солдатів, які навчатимуть військових і поліцію Афганістану.

США вже привітали підписання угоди про розмежування повноважень в Афганістані.

За умовами угоди, Ашраф Гані стане президентом, а його конкурент Абдулла Абдулла на спеціально створеній посаді очолить виконавчу владу. Виборча комісія країни вже оголосила Гані переможцем червневих виборів, але не оприлюднила остаточних результатів підрахунку голосів.

Вітаючи угоду, Білий дім заявив, що "повага до демократичного процесу є єдиним життєздатним шляхом уперед для Афганістану.

Укладення угоди про розмежування повноважень в Афганістані привітали також Радбез ООН і блок НАТО.

Другий тур президентських виборів пройшов в Афганістані 14 червня. За даними виборчкому, на них переміг Ашраф Гані. Однак його головний суперник, колишній міністр закордонних справ Афганістану Абдулла Абдулла заявив про масові фальсифікації і вимагав перерахунку голосів. Підсумки його також не влаштували, і він відмовився визнати результати виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram