ГоловнаСвіт

Обама відмовився від "наземної війни" США з "Ісламською державою"

Авіація США почне завдавати авіаударів по позиціях бойовиків у Сирії

Обама відмовився від "наземної війни" США з "Ісламською державою"
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама запевнив американських військовослужбовців, що бойових місій в Іраку вони виконувати не будуть.

Напередодні голова Об'єднаного комітету начальників штабів Мартін Демпсі не виключив, що може запитати у президента США дозволу на розгортання наземних сил проти бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

"Ми використовуватимемо нашу міць у повітрі. Ми будемо тренувати і споряджати наших партнерів, будемо радити їм і допомагати. Ми очолимо широку коаліцію країн, які зацікавлені в успішності цієї битви, адже не самі США борються з ІДІЛ. Звірства ісламістів відкидає сам народ регіону", - заявив Обама.

Із середини серпня авіація США вже завдала 174 ударів з повітря по позиціях "Ісламської держави" в Іраку. Нова стратегія Обами передбачає завдавання схожих ударів у Сирії.

"Ми ніколи не кидаємо слів на вітер, - запевнив Обама. - У нас довгі руки, і тим, хто погрожує Америці, ніде не сховатися. Рано чи пізно ми їх знайдемо".

Обама давно запевняв, що "американського чобота на іракській землі" не буде - водночас в Іраку зараз перебувають 1600 військовослужбовців США. Вони охороняють диппредставництва, управляють безпілотниками і працюють як інструктори - в основному на штабному рівні. І якщо Обама, за словами його прес-секретаря Джоша Ернеста, не виключив відправлення військових інструкторів США в самі іракські частини, що воюють з ІД, то "особисто або безпосередньо протистояти ворогові вони не будуть".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram