ГоловнаСвіт

Бойовики "Аль-Каїди" захопили пакистанський фрегат і намагалися обстріляти кораблі ВМС США

Лідер "Аль-Каїди" заявив про намір розширити "владу ісламу" в Південній Азії

Бойовики "Аль-Каїди" захопили пакистанський фрегат і намагалися обстріляти кораблі ВМС США
Айман аз-Завахири

Новостворене крило терористичного угрупування "Аль-Каїда" у Південній Азії взяло на себе відповідальність за захоплення пакистанського військового корабля і спробу використати його, щоб провести ракетний обстріл суден ВМС США в Аравійському морі.

Про це 17 вересня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на повідомлення американського інституту SITE, що моніторить онлайн-діяльність терористичних груп.

Усама Махмуд, представник крила "Аль-Каїди", що стояв за атакою, заявив, що група бойовиків успішно захопила пакистанський фрегат PNS Zulfiqar і намагалася використовувати його, щоб атакувати розташовані поблизу американські судна.

"Ці моджахеди захопили пакистанський корабель, і прямували в бік американського флоту, коли пакистанська армія зупинила їх", - сказав він. За його словами, пакистанським військовим довелося віддати свої життя, щоб захистити американців. Як зазначає SITE, заяву представника "Аль-Каїди" супроводжувала фотографія і детальний макет PNS Zulfiqar.

ВМС Пакистану та прес-служба пакистанської армії наразі не коментували цей інцидент.

Позиції ВМС США біля узбережжя Пакистану в Аравійському морі є стратегічно важливим об'єктом для американо-пакистанського безпеки, а також в рамках співпраці між Вашингтоном та Ісламабадом з таких питань, як боротьба з тероризмом і боротьба з торгівлею людьми.

Пакистанський "Талібан", тісно пов'язаний з "Аль-Каїдою", раніше заявив, що напад на військове судно, що відбулося 6 вересня, здійснено за допомогою інсайдерів. Згодом керівництво ВМС Пакистану заарештувало низку військово-морських кадрів за підозрою у співпраці з нападниками.

Зазначається також, що напад на фрегат здійснено на тлі повномасштабної військової операції Збройних сил Пакистану проти бойовиків "Талібану" в регіоні "Північний Вазірістан", яка почалася у відповідь на напад бойовиків на аеропорт в місті Карачі в червні.

"Аль-Каїда" заявила про формування нового крила 4 вересня. Тоді лідер терористичної мережі Айман аз-Завахірі пообіцяв поширити "владу ісламу" і "підняти прапор джихаду" по всій Південній Азії, де проживає понад 400 мільйонів мусульман. Аналітики кажуть, що цей крок - частина плану Аль-Каїди, спрямованого на використання запланованого на кінець 2014 року виведення іноземних військ з Афганістану, щоб збільшити свій вплив в Афганістані, Пакистані, а також Індії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram