ГоловнаСвіт

У Латвії заявили про готовність протистояти "зеленим чоловічкам"

У Ризі остерігаються військової агресії з боку Росії

У Латвії заявили про готовність протистояти "зеленим чоловічкам"
"Зеленые человечки"
Фото: reparter.org

Міністр оборони Латвії Раймонд Вейоніс заявив, що республіка готова чинити опір, якщо на її території з'являться так звані "зелені чоловічки".

Як пише DELFI, таку заяву Вейоніс зробив в інтерв'ю журналу Ir.

"Якщо буде потрібно, ми цих "зелених чоловічків" пристрелимо. Але поки вони поводяться мирно, з ними мають справлятися Поліція безпеки (латвійська спецслужба - ред.) і Держполіція", - зазначив він.

Міністр також констатував, що поява "зелених чоловічків" само по собі не стане підставою для застосування статті 5 статуту НАТО (членом якого є Латвія) про колективну оборону, яка гарантує державі, що зазнала нападу, захист союзників.

1 вересня командувач ЗС республіки Раймонд Граубе заявив, що події в Україні сприяють тому, щоб Латвія замислилася про зміцнення своєї оборони, зокрема - зміцнення ППО. Він також висловився за розширення військових баз і збільшення присутності сил НАТО в республіці. Зазначимо, що на сьогодні союзники по НАТО надають країнам Балтії допомогу з патрулювання їх повітряного простору.

За словами Граубе, до цього моменту розроблено сценарії дій Збройних сил Латвії у разі не тільки відкритої війни, але і появи на території країни "зелених чоловічків".

Питання про захист Прибалтики від можливої російської агресії стало актуальним через насильницьку анексію Криму Росією, якому передувала поява на півострові озброєних людей у формі без розпізнавальних знаків, а також висновками, зробленими після подій на сході України. Місцеві політики неодноразово висловлювали побоювання, що "кримський" або "донецький" сценарії можуть повторитися в країнах Балтії.

Командувач ЗС Литви Вітаутас Жукас зазначав, зокрема, що республіці слід готуватися до кризового сценарію, пов'язаного з появою на її території якихось "дебелих туристів". "Прилетять на цивільних літаках туристи: коротко стрижені, дебелі хлопці в гарному одязі, і раптово їх у Вільнюсі стане дуже багато. А злетяться вони не в один день, а за кілька тижнів. Тоді раптом з'являться і уніформа, і зброя", - описував він гіпотетичну ситуацію.

У Латвії на цьому тлі оголошено про підвищення військових витрат. За підсумками нещодавнього саміту НАТО, що минув у Вельсі, міністр оборони республіки заявив, що там вирішили "розширювати присутність союзників у регіоні, що стане фактором стримування для будь-якого агресора, а також забезпечити інфраструктуру, що дозволяє розгорнути додаткові сили".

Крім того, як повідомлялося 4 вересня, Латвія купить у Британії 123 одиниці уживаної бронетехніки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram