ГоловнаСвіт

У Ємені підірвали найбільший нафтопровід

Відновлення магістралі займе до двох днів

У Ємені підірвали найбільший нафтопровід
Антиправительственная демонстрация в Йемене
Фото: EPA/UPG

У Ємені бедуїни вранці в понеділок, 8 вересня, підірвали найбільший нафтопровід країни, повідомляє агентство Рейтер.

Зробили це недалеко від селища Ваді Абіда в провінції Маріб. Труба отримала значні пошкодження, через що перекачування палива зупинено. Компанія "Сафер", якій належить нафтопровід, уже заявила, що відновлення магістралі займе до двох днів.

Цей нафтопровід і раніше зазнавав атак. Після мирної зміни влади в Ємені 2011 року на півдні країни бедуїни з місцевих племен постійно атакують поліцейських і військових, а також руйнують об'єкти інфраструктури. Єменська влада стверджує, що бедуїни тісно пов'язані з терористичним угрупованням "Аль-Каїда", що намагається дестабілізувати ситуацію в регіоні і контролює майже весь південь країни.

Самі бедуїни, однак, заперечують зв'язок з ісламістами, заявляючи, що виступають за незалежність своїх територій і намагаються вплинути на владу, щоб забезпечити зайнятість або вирішити суперечки про земельну власність.

Пошкодженою трубою в термінал Рас-Іса на березі Червоного моря щодня надходить до 125 тисяч барелів нафти, її експорт - основна стаття доходів бюджету. З 2011 року збитки від атак на нафтопровід сягають мільярдів доларів.

Як повідомляє euronews, у столиці країни Сані шиїтські заколотники (хоусити) й антиурядові активісти проводять масові акції протесту. 7 вересня демонстранти перекрили головну дорогу, що веде до міжнародного аеропорту, і вступили в сутички з поліцією. Сили безпеки Ємену для розгону маніфестантів застосували водомети і сльозогінний газ. Мітингувальники у відповідь закидали правоохоронців камінням.

За даними медиків, щонайменше одна людина загинула, десятки постраждали.

Демонстранти виступають проти скорочення дотацій на нафтопродукти і вимагають відставки уряду.

Антиурядові акції в Ємені тривають із середини серпня. Незважаючи на спроби влади врегулювати ситуацію, протестувальники виходять на вулиці, вимагаючи відновити субсидії в повному обсязі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram