ГоловнаСвіт

Палестинці оцінили вартість відновлення Гази в $7,8 млрд

Палестинська адміністрація розраховує на міжнародну допомогу

Палестинці оцінили вартість відновлення Гази в $7,8 млрд
архив
Фото: EPA/UPG

Палестинська адміністрація заявила, що відновлення Гази після семитижневої війни з Ізраїлем обійдеться в $7,8 млрд, повідомляє агентство Рейтер

Із цієї суми $2,5 млрд витратять на відновлення 17 тисяч будинків у Газі, ще $250 млн - на відновлення енергетичного сектору після того, як єдину електростанцію в секторі Гази знищили дві ізраїльські ракети.

За словами глави Палестинської економічної ради з наукових досліджень і розвитку (PECDAR), члена ФАТХ ("Руху за національне визволення Палестини") Мохаммеда Штайєха, відновлення Гази залежатиме від міжнародної допомоги, а також відкриття кордону з Ізраїлем.

Окрім того, за оцінками Палестинської адміністрації, ще $143 млн потрібно на відновлення освітнього сектору в Газі, оскільки близько 500 тис. дітей не змогли повернутися в школи через пошкодження, заподіяні будівлям навчальних закладів, які використовували як сховища для біженців.

За даними ООН, понад 106 тис. з 1,8 млн жителів Гази стали вимушеними переселенцями і тимчасово проживають у притулках, організованих ООН.

Ще $670 млн заплановано виділити на будівництво аеро- і морського порту в Газі, проти чого, однак, виступає Ізраїль.

Інша частина необхідної на відновлення Гази суми, за оцінками PECDAR, що складається з 13 провідних експертів і їх дослідницьких команд, буде витрачена на фінансовий сектор, сектор охорони здоров'я, сільського господарства і транспортний сектор, які також постраждали під час війни.

Нагадаємо, військова операція "Незламна скеля" тривала в секторі Газа із 7 липня по 26 серпня, коли Ізраїль і Палестина домовилися про нове перемир'я. Як мету було заявлено припинення ракетного обстрілу ізраїльських міст з боку сектору Гази. Наземна фаза військової операції охоплювала майже половину території палестинського анклаву. За час операції загинули понад 2100 палестинців і 69 ізраїльтян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram