ГоловнаСвіт

РПЦ хоче взяти на себе виховання російських школярів

Патріарх Кирило має намір реформувати світську освіту в Росії

РПЦ хоче взяти на себе виховання російських школярів
Патриарх Кирилл

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило виступив із закликом реформувати світську освіту.

Про це в четвер, 4 вересня, повідомляє "Независимая газета".

Глава РПЦ закликав "якісно змінити" положення в системі освіти за рахунок посилення "виховного" компонента, який готова взяти на себе РПЦ.

"РПЦ - це носій національної самосвідомості, вона володіє історичною мудрістю, здатна передати дітям те, що, можливо, на жаль, не завжди може передати світська школа", - заявив патріарх.

Раніше, як зазначає видання, глава РПЦ звернув увагу на недоліки сучасної школи. За словами Кирила, значну частину недоліків пов'язано з єдиним держіспитом.

"Діти зараз не вчаться в школі так, як ми вчилися. Вони готуються до ЄДІ. Весь процес зосереджено на ЄДІ. Виходить, що ми фрагментарно орієнтуємо людину на одне конкретне завдання - правильно поставити хрестики, галочки і відповісти на тест", - сказав патріарх. На думку Кирила, цього недостатньо - потрібно, щоб школа "виховувала" особистість.

Водночас, експерти в Росії критично поставилися до цих заяв. За словами представника Центру Карнегі Олексія Малашенка, мова йде про "дуже погану заяву".

"РПЦ намагається бігти попереду паровоза, і в середньостроковій перспективі вона може досягнути успіху, але з часом всі зрозуміють, наскільки це небезпечна ініціатива", - вважає релігієзнавець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram