ГоловнаСвіт

Родичі російських солдатів розповіли про скоре відправлення 200 строковиків в Україну

Солдатів змушують підписувати контракти під загрозою псування військових квитків

Родичі 18-річного солдата-строковика Андрія Заставського розповіли, що близько 200 строковиків, які служать у Ростовській області Росії, змушують підписувати контракти під загрозою псування військових квитків.

Як інформує 29 серпня "Дождь", повідомлення про це раніше кілька десятків батьків солдатів надіслали до Комітету солдатських матерів.

Сам Заставський проходив строкову службу у Рязанській області, у 137 гвардійському парашутно-десантному полку. Наприкінці липня 2014 року його перевели у військову частину неподалік селища Гукове Ростовської області, поруч з яким розташований однойменний пункт пропуску на російсько-українському кордоні.

За словами родичів солдата, днями він зателефонував їм і повідомив, що його і його товаришів по службі змушують підписувати контракти. Батьки заборонили Заставському робити це, і він погодився, запевнивши, що не хоче нічого підписувати, оскільки служити йому залишилося всього два місяці - вже 7 жовтня солдат мав би повернутися додому.

Однак увечері того ж дня він передзвонив своїй старшій сестрі Ніні Заставській і сказав, що підписав контракт, не пояснивши, чому він так швидко змінив свою думку. Наступного дня солдат зідзвонився з другом, якому докладно розповів про те, як примушували підписувати контракти. За словами солдата, йому і його товаришам по службі погрожували і псували квитки. Весь процес Заставський встиг зняти на телефон, але не може відправити відео, оскільки телефони у частині раптом оголосили забороненим засобом зв'язку.

"Капітан сказав таку фразу: ви у мене тепер контрактники, а якщо не підпишете, я все сам підпишу", - повідомила сестра солдата Ніна Заставська. Ту ж фразу повторювали своїм родичам й інші строковики.

Пізніше сім'я Заставського звернулася до Комітету солдатських матерів і проконсультувалася у юриста, який порадив їм скласти список скарг та надіслати їх у правові інстанції, а після отримання скарг почали телефонувати солдатові і казати йому, щоб він і його товариші по службі йшли писати рапорт про розірвання контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram