ГоловнаСвіт

На жителя Хабаровська завели кримінальну справу за заклик "звільнити Україну від терористів"

ФСБ угледіла в цьому заклик вбивати громадян РФ

На жителя Хабаровська завели кримінальну справу за заклик "звільнити Україну від терористів"
архив

Вранці 26 серпня на хабаровського блогера Андрія Марченка заведено кримінальну справу за статтею 280 КК (частина перша) за заклик "звільнити Україну від терористів".

Про це сам Марченко повідомив "Дождь".

"Вчора в районі 15:00 до мене прийшли 8 осіб з ФСБ з обшуком. Було 2 понятих. Нікуди мене не возили. Забрали всі засоби комунікації, нічого не знайшли: жодних, як вони говорили, держдепівських тисяч доларів, нічого такого", - розповів він. За його словами, слідчі отримали "розпорядження з Москви".

Їхню увагу привернули пости Марченка у "Фейсбуці", де він, зокрема, писав про необхідність звільнити Україну від "фашистів-росіян-терористів". У цьому ФСБ угледіла заклик вбивати громадян Росії. Призначено лінгвістичну і технічну експертизи.

Марченко розповів, що слідство запропонувало йому співпрацю. "Якщо з мого боку буде повне розкаяння, то вони готові не доводити справу до суду і обмежитися штрафом", - пояснив він. Стаття 280 КК дійсно припускає, окрім тюремного ув'язнення до чотирьох років, можливість покарання у вигляді грошового штрафу - від ста до трьохсот тисяч рублів.

Марченко також розповів, що два тижні тому його вже запрошували на бесіду до ФСБ. Запитували про його діяльність як ЛГБТ-активіста і просили прокоментувати інформацію про те, що Марченко і його знайомий Олександр Єрмошкин (також ЛГБТ-активіст) нібито готують "помаранчеву революцію". Сам він назвав ці звинувачення смішними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram