ГоловнаСвіт

В Афганістані кандидати у президенти бойкотують перерахунок голосів

ООН продовжує процедуру підрахунку

В Афганістані кандидати у президенти бойкотують перерахунок голосів
Абдулла Абдулла
Фото: EPA/UPG

Кандидати у президенти Афганістану Абдулла Абдулла і Мохаммад Ашраф Гані Ахмадзай призупинили участь своїх спостерігачів у процесі перерахунку голосів другого туру президентських виборів.

Проте Незалежна виборча комісія (НВК) Афганістану під наглядом ООН продовжує процедуру перерахунку голосів. Початок процедури аудиту було досягнуто за посередницьких зусиль американської сторони і покликане покласти край політичній кризі в країні.

Посередником в переговорному процесі виступав держсекретар США Джон Керрі. Він пригрозив позбавити Афганістан фінансової та військової підтримки, якщо один з кандидатів зробить силове захоплення влади. США сподіваються, що новий президент підпише угоду, що дозволяє американцям залишити невеликий контингент військ після 2014 року. Нинішній глава держави Хамід Карзай виступає проти цієї домовленості з американцями. Однак обидва кандидати у президенти Афганістану висловилися на користь угоди.

Другий тур президентських виборів в Афганістані відбувся 14 червня. За попередніми даними НВК, більшість голосів отримав екс-міністр фінансів Афганістану Ахмадзай. Проте колишній голова афганського МЗС Абдулла відмовився визнавати цей результат, заявивши, що під час голосуванні мали місце масштабні махінації.

Раніше у серпні кандидати у президенти Афганістану домовилися про створення уряду національної єдності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram