ГоловнаСвіт

Путін оцінив збиток РФ від асоціації України з ЄС у 100 млрд рублів

На думку президента, перехід української економіки на стандарти ЄС обійдеться країні у €165 млрд за 10 років

Путін оцінив збиток РФ від асоціації України з ЄС у 100 млрд рублів
архив
Фото: EPA/UPG

Збитки Росії від асоціації України з ЄС можуть скласти до 100 млрд рублів, а перехід української економіки на стандарти ЄС обійдеться країні у €165 млрд за 10 років.

Про це в Мінську заявив президент РФ Володимир Путін у рамках переговорів у форматі Україна-ЄС-Євразійська трійка, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Під ударом опиняться цілі сектори нашої промисловості і АПК з усіма наслідками для темпів господарського зростання та зайнятості", - підкреслив Путін. Він також зазначив, що збитків зазнають і економіки країн Митного союзу. "Втрати будуть і у Білорусі, і у Казахстану", - зазначив президент.

Путін підкреслив, що через обнулення Україною мит на імпорт з ЄС відбудеться значне зростання поставок європейських товарів на український ринок. Йдеться про 98% товарної номенклатури.

"Менш конкурентоспроможна українська продукція витіснятиметься на ринок Митного союзу, більша частина на російський ринок. Не можна скидати з рахунків також ризик протизаконного реекспорту на загальний ринок Митного союзу продукції країн ЄС під виглядом українських товарів", - наводять "РИА Новости" слова президента РФ.

Путін вважає корисним зростання взаємодії країн МС (РФ, Білорусь і Казахстан) і України, але сумнівається, що це можливо в умовах асоціації цієї країни з ЄС. При цьому глава держави підкреслив, що країни ЄС відмовилися від дискусії на цю тему з Москвою.

За словами Путіна, Росія змушена буде піти на відповідні заходи під час реалізації угоди Києва з Євросоюзом. Зокрема, він повідомив, що країни МС будуть змушені скасувати преференції до імпорту з України у повній відповідності з угодою СНД про зону вільної торгівлі та нормами СОТ.

Нагадаємо, 26 серпня в Мінську проходить зустріч лідерів країн-учасниць Митного союзу, України і представників Євросоюзу. Від ЄС на зустріч прибули представник союзу з питань безпеки і зовнішньої політики Кетрін Ештон, комісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер та комісар з питань торгівлі Карл де Гюхт. Очікується, що основною темою на переговорах стане конфлікт на сході України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram