ГоловнаСвіт

ЄС готує план на випадок припинення поставок російського газу

Шість країн Євросоюзу на 100% залежать від "Газпрому"

ЄС готує план на випадок припинення поставок російського газу
Фото: liberation.fr

В Євросоюзі розробляється сценарій на випадок повного припинення поставок газу з Росії.

Про це сказав комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер в інтерв'ю газеті Bild.

Він зазначив, що не вірить у те, що справа дійде до цього, але так як шість країн ЄС на 100% залежать від поставок газу з РФ, до такого сценарію потрібно бути готовим на всяк випадок.

"Найбільша небезпека виникне у тому разі, якщо транзит енергоносіїв (через Україну) більше не можна буде забезпечити. Це може статися з різних причин, наприклад, через напади. Тоді Болгарія і Словаччина опиняться повністю відрізаними від газових поставок. На цей випадок Євросоюз повинен подбати про те, щоб забезпечити, наприклад, реверсні поставки газу в ці держави", - пояснив Еттінгер.

Він додав, що ЄС думає і про Україну, так як її сховища наповнені тільки наполовину і газу в них може не вистачити на зиму. "На крайній випадок треба створити умови для переправки газу з ЄС на Україну", - сказав Еттінгер.

Нагадаємо, що частка "Газпрому" на європейському ринку становить близько 30%. Торік "Газпром" поставив до Європи 161,5 млрд кубометрів газу, тоді як Алжир, що зайняв друге місце - тільки 37,9 млрд кубометрів. Загальне споживання газу в Європі склало 541 млрд кубометрів, з яких 253 млрд кубометрів довелося імпортувати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram