ГоловнаСвіт

У Польщі починають розслідування проти членів уряду

Політиків підозрюють у зловживанні владою

У Польщі починають розслідування проти членів уряду
Фото: EPA/UPG

У Польщі починають розслідування проти голови МВС країни Бартоломея Сенкевича, голови Центробанку Марека Бельки і прем'єр-міністра Дональда Туска.

Про це 21 серпня повідомляє euronews.

За версією слідства, політики можуть бути причетні до зловживання владою.

Раніше у пресі з'явилися розшифровки телефонних переговорів чиновників, які обговорювали можливість зміни голови Мінфіну і використання ресурсів Центробанку для підтримки іміджу влади перед виборами.

Політична криза в Польщі вибухнула після того, як видання Wprost опублікувало запис приватної розмови голови Національного банку республіки Марека Бельки і міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича. У ній Белька пропонує уряду допомогу за умови, що голова Мінфіну Яцек Ростовський подасть у відставку - притому що Нацбанку за законом заборонено втручатися у політику.

Тим часом, у прес-службі Національного банку заявили, що слова директора вирвані з контексту. Нібито Белька лише повідомив, що Мінфін не виявляє належного прагнення до співпраці. Зараз польська прокуратура проводить розслідування за фактом нелегального прослуховування. При цьому редакція Wprost, незважаючи на вимоги співробітників силових органів видати матеріали, відмовляється це робити, посилаючись на право журналістів зберігати таємницю. На хвилі скандалу опозиція зажадала відставки уряду.

Проте 11 липня Сейм Польщі відмовився винести вотум недовіри голові МВС. Раніше, у червні, прем'єр Польщі Дональд Туск відмовився йти у відставку, незважаючи на скандал з прослуховуванням вищих чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram