ГоловнаСвіт

В уряд Іраку повернулися курдські міністри

Курди вирішили припинити бойкот роботи уряду після відставки шиїтського прем'єра

В уряд Іраку повернулися курдські міністри
Хейдар аль-Абади
Фото: EPA/UPG

Курдські міністри заявили про повернення в уряд Іраку, повідомляє 20 серпня агентство Рейтер з посиланням на голову іракського МЗС.

"Я повернувся в Багдад на пост міністра закордонних справ", - наводить агентство слова курдського дипломата Хошияра Зебарі. Найвисокопоставленіший представник курдів в уряді - віце-прем'єр Рож Нурі Шавейс.

Засідання уряду колишнього шиїтського прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі курди бойкотували з червня. Приводом для протесту стала заява голови кабміну, який назвав столицю Іракського Курдистану - місто Ербіль - "прихистком джихадистів". Окрім того, він звинуватив лідерів курдів у переховуванні бойовиків "Ісламського держави Іраку і Леванту".

Курди - не єдина політична сила Іраку, з якою у аль-Малікі не склалися стосунки. Так, до кінця свого другого прем'єрського терміну він не тільки посварився з сунітами, які складають третину населення країни, а й втратив підтримку своїх одновірців-шиїтів. У підсумку аль-Малікі змушений був відмовитися від планів очолити уряд утретє. Його наступником став Хайдер аль-Абаді, після чого курди вирішили припинити бойкот роботи уряду.

Хайдер аль-Абаді очолив іракський уряд 11 серпня. Його призначення позитивно оцінили практично всі великі міжнародні гравці, які діють на Близькому Сході: США, Євросоюз, ООН, Ліга арабських держав, Іран, Саудівська Аравія і Туреччина. До середини вересня прем'єру належить сформувати новий уряд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram