ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росіяни скаржаться владі на здорожчання продуктів

Ціни зросли переважно у мережевих магазинах

Росіяни скаржаться владі на здорожчання продуктів
архив
Фото: obozrevatel.com

На гарячу лінію Громадської палати Росії з моніторингу цін на продукти надійшло понад сто скарг від населення, повідомляють 20 серпня у прес-службі відомства.

Так, росіяни скаржаться на істотне зростання цін на курятину та інші види м'яса (30% повідомлень). За словами покупців, у різних торгових точках вартість м'ясної продукції зросла на 30-100 рублів.

Окрім того, чверть тих, хто звернувся поскаржилися на здорожчання молока на 15-22 рублі, сиру - на 55-200 рублів.

Ще 20% скарг стосуються здорожчання червоної риби на 130-200 рублів. Також зареєстровано повідомлення про зростання вартості фруктів на 60-100 рублів і овочів на 20 рублів.

При цьому росіяни зазначають, що ціни зросли переважно у мережевих магазинах.

Більша частина повідомлень надходила з Москви і Московської області - 34%.

Громадська палата направила запити у Федеральну антимонопольну службу і Генпрокуратуру з проханням оперативно організувати перевірку за цими фактами та вжити заходів.

Нагадаємо, 7 серпня Росія, відповідаючи на санкції Заходу, заборонила поставки яловичини, свинини, фруктів, птиці, сирів і молока з країн ЄС, США, Австралії, Канади та Норвегії. Обмеження вводяться строком на один рік. Ембарго на продукти не торкнулося дитячого харчування. 19 серпня повідомлялося, що після введення ембарго в Росії деякі продукти здорожчали на 60%.

Раніше, у кінці липня, європейські лідери домовилися про введення економічних санкцій проти РФ. Вони стосуються обмеження доступу російських банків до європейських фінансових ринків, введення ембарго на торгівлю зброєю, введення експортних обмежень на товари подвійного використання та обмеження доступу Росії до технологій у нафтовому секторі. Також ЄС ввів санкції проти кількох фізичних осіб.

Нові економічні санкції проти РФ ввели і США. Вони стосуються трьох російських банків - Банку Москви, Російського сільськогосподарського банку та ВТБ Банку, а також Об'єднаної суднобудівної корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram