ГоловнаСвіт

Після введення ембарго в Росії деякі продукти подорожчали на 60%

Влада РФ має намір провести моніторинг цін на продукти харчування

Після введення ембарго в Росії деякі продукти подорожчали на 60%
Фото: myaso.org.ua

У Росії після введення санкцій деякі продукти подорожчали на 60%, пише "Коммерсант".

Так, за інформацією видання, 18 серпня на засіданні ради з продовольчої безпеки уряду Сахалінської області регіональний міністр сільського господарства, промисловості і торгівлі Микола Борисов повідомив, що в Південно-Сахалінську та прилеглих містах оптові ціни на сири виросли на 10%, на м'ясо - на 15%. Найбільше - на 60% - подорожчали курячі стегенця. За словами чиновника, місцеві рітейлери пояснюють зростання тим, що підвищилися оптові ціни в Приморському краї, який є основним постачальником продуктів на Сахалін. Так, у Примор'ї м'ясо подорожчало на 26%, деякі види риби - на 40%, імпортовані з Китаю яблука - майже на третину, повідомили опитані "Коммерсант" представники торгових мереж Сахаліну. На острові роздрібні ціни на продовольство збільшилися на 3-60%.

"Наш роздріб свідчить про підвищення цін в оптовиків, але у нас немає можливості перевірити це", - заявила мер Корсаковського району Лада Мудрова. Вона попросила владу регіону на нараді в обласній адміністрації ввести двосторонній моніторинг цін. Заступник голови уряду Сахалінської області Сергій Карепкін повідомив, що в регіоні введуть жорстку систему контролю над цінами, але не уточнив її механізми. Між тим, регіональне управління Федеральної антимонопольної служби, за словами виконувача обов'язків керівника цього відомства Ірини Шило, оголосило про проведення моніторингу цін на продукти харчування.

"Найбільше ми отримуємо повідомлень (про необгрунтоване зростання цін - ред.) від жителів Шахтарська, Горнозаводська і Невельська", - додала вона.

У Москві аналіз цін проводиться щоденно, серйозного дефіциту і, отже, відчутного зростання цін на продукти харчування не спостерігається, - заявив керівник московського департаменту торгівлі і послуг Олексій Немерюк.

Водночас, за словами чиновника, за десять днів з моменту введення санкцій подорожчала сировина для московських м'ясопереробних комбінатів: так, ціна напівтуші свинини зросла на 6%, до 180 руб. Немерюк також зазначив, що до зими може подорожчати живе молоко, використовуване в тому числі у виробництві сирів. Охолоджена риба, яка доставлялася в Москву з Норвегії та ЄС, закінчується, але голова департаменту розраховує на швидкі поставки з Аргентини і Чилі.

Нагадаємо, 6 серпня президент РФ Володимир Путін підписав указ про застосування спеціальних економічних санкцій, заборонивши імпорт сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з країн, які ввели санкції проти Росії. 7 серпня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв оголосив список забороненого до ввезення продуктів. Перелік включає м'ясо великої рогатої худоби, свинину і харчові субпродукти свійської птиці, рибу, ракоподібних, молюсків та інших водяних безхребетних, молоко і молочні продукти, а також овочі, їстівні коренеплоди і бульбоплоди.

У Білому домі тоді заявили, що заборона на ввезення продуктів зашкодить економіці Росії. Крім того, в Німеччині заявили, що Росія довго не витримає власного ембарго.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram