ГоловнаСвіт

Онищенко: "Пепсі" і "Кола" - хімічна зброя США

Колишній головний санітарний лікар РФ назвав Польщу "європейським смітником"

Онищенко: "Пепсі" і "Кола" - хімічна зброя США
Онищенко
Фото: lastphotos.ru

Помічник голови уряду Росії, колишній головний санітарний лікар Росії Геннадій Онищенко прокоментував введену РФ заборону на ввезення продуктів з країн ЄС, США, Австралії, Канади і Норвегії.

Про це 8 серпня повідомляє "Московский комсомолец" з посиланням на виступ Онищенка на радіо "Эхо Москвы". 

Разом з тим, колишній головний санітарний лікар висловив радість з приводу того, що припинять постачання з США курячих стегенець, або як їх обізвали в Росії - "ніжок Буша".

"Ми нарешті, я думаю, доб'ємо довготривалу тему "ніжок" відомого політика США. Коли ми починали, 1,8 млн тонн вони вивозили. Останні цифри були 250 тисяч тонн. Зараз закриють", - сказав він.

При цьому Онищенко бачить в цій забороні і той позитивний момент, що виробники стегенець мають серйозне лобі в уряді США і можуть тиснути на владу. За його словами, позбувшись поставок в Росію вони влаштують таке, що "мало не здасться".

"Я подивлюся, як там поведуть себе ці панове. Бо я знаю не з чуток, курячий бізнес США дуже активно поводиться щодо свого уряду. Як вони розмовляють зі своїм міністерством торгівлі - мало не здасться. У них є свій лобістський інструмент, законний цілком, і, коли вони приїжджали до нас на переговори, то ті мали їх за прислугу", - сказав Онищенко.

Після цього помічник Медведєва поскаржився, що в список заборонених продуктів з США не потрапили такі напої, як Coca-Cola і Pepsi, назвавши їх "чинною хімічною зброєю".

"Про що я жалкую з США. До цього списку не увійшла реально чинна хімічна зброя, яка застосовується. Це "Пепсі-Кола" і "Кока-Кола", - сказав Онищенко, підкресливши, що виражає особисту точку зору. Він додав, що заборона цього газованого напою, можливо, відбудеться в майбутньому. "Це, я думаю, наступний етап", - сказав він.

Потім Онищенко торкнувся європейського ринку. На його думку фінські фермери, чия молочна продукція переважно призначалася для поставки в РФ, тепер "піднімуть на вила власний уряд".

"Ось зараз закрили їм, куди вони дінуться з цим. А це ж швидко псується, його на склад не покладеш, і солідолом не намастиш, і не збережеш до наступного року", - пояснив Онищенко можливе невдоволення фінських виробників.

Крім того, на його думку, на користь російській охороні здоров'я піде закриття поставок з Польщі, яку Онищенку назвав "європейським смітником".

"Польща - це європейський смітник. Саме смітник. В неї збирали все, що не годиться в Європі, перепаковували і везли до нас на Росію", - заявив Онищенко.

При цьому він застерігає, що все-таки ці товари потраплятимуть в РФ методом реекспорту, тому, на його думку, треба переорієнтувати бізнес на національного виробника.

Нагадаємо, 6 серпня президент Росії Володимир Путін підписав указ про заборону імпорту сільськогосподарської продукції, сировини і продовольчих товарів з країн, що ввели санкції проти Росії. 7 серпня прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв оголосив список забороненої на ввезення продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram