ГоловнаСвіт

Amnesty International: Ляшко веде злочинну діяльність на сході України

Правозахисники заявили, що нардеп насолоджується безкарністю

Amnesty International: Ляшко веде злочинну діяльність на сході України

Правозахисна організація Amnesty International стурбована діями депутата Олега Ляшка на сході України.

Відповідну заяву опубліковано на сайті правозахисної організації.

Правозахисники вказують на те, що депутат подорожує по Донбасу в компанії озброєних бійців і за допомогою "всюдисущої камери записує свої подвиги". Також підкреслюється, що Ляшко з озброєною охороною без дозволу входить в приватні і громадські приміщення, а потім, "ображаючи їх словесно і фізично", викрадає людей або змушує виконувати свої вказівки.

"Олег Ляшко повинен бути законодавцем, але він взяв закон в свої руки", - йдеться в заяві Amnesty International.

Організація також відзначає, що в інтернеті повно відеороликів, на яких відображені "випадки викрадення і порушення права на справедливий судовий розгляд, свободу та особисту недоторканність, а також право не піддаватися тортурам та іншим видам жорстокого поводження".

Йдеться, зокрема, йде про відео, опублікованих Ляшко на його каналі на YouTube. Так, депутат виклав у мережу відео "бесіди" бійців спецбатальйону "Азов" з мером Стаханова Юрієм Борисовим, якого підозрюють у співпраці з сепаратистами; відео "арешту" Арсена Клінчаєва - депутата Луганської облради і одного з організаторів захоплення проросійськими активістами Луганської обласної державної адміністрації та інші ролики.

Amnesty International розцінює дії Ляшко і його збройних соратників як грубе порушення міжнародних правових норм, які чітко заявляють, що тільки компетентні органи можуть заарештовувати або затримувати людей.

"Незважаючи на це, на сьогоднішній день Олег Ляшко насолоджується повною безкарністю", - підкреслюється в заяві організації.

Правозахисники зафіксували погіршення ситуації з безпекою на сході України, зловживання з боку обох сторін конфлікту, в тому числі викрадення та жорстокого поводження з полоненими як з боку українських силовиків, так і з боку сепаратистських збройних формувань.

У недавньому листі до генерального прокурора України Віталію Яремі організація закликала до негайного розслідування порушень, скоєних Олегом Ляшком, а також всіх викрадень та жорстокого поводження з полоненими з боку українських силовиків. Згідно із заявою Amnesty International, представники організації наприкінці червня провели низку зустрічей з високопоставленими представниками СБУ, МВС та РНБО, і на кожній з цих зустрічей неодноразово підкреслювався той факт, що Ляшко не має права проводити затримання.

Amnesty International закликає притягнути до відповідальності всіх відповідальних за такі правопорушення, а жертвами таких злочинів надати компенсацію. Крім того, на думку правозахисників, кожного, кого викрадали, мають негайно звільнити, а якщо, викрадених передають українським властям, їх мають негайно проінформувати про висунуті проти них звинувачення, вони мусять отримати негайний доступ до адвоката і негайно постати перед суддею або їх треба звільнити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram