ГоловнаСвіт

У секторі Гази набуло чинності триденне перемир'я

Припинення вогню дозволить сторонам конфлікту домовитися про завершення нинішнього конфлікту

У секторі Гази набуло чинності триденне перемир'я
Фото: www.ria.ru

Триденне "гуманітарне перемир'я" формально набуло чинності в секторі Гази, даючи змогу Ізраїлю та палестинським угрупованням на чолі із ХАМАСом домовитися про завершення нинішнього конфлікту.

Від попередніх пауз, що неодноразово і з різним ступенем успішності переривали 24-денний конфлікт, нинішня відрізняється не тільки своєю тривалістю. Під час припинення вогню сторони, згідно з домовленостями, які минулої ночі оголосив держсекретар США Джон Керрі, розпочнуть у Каїрі переговори про умови довгострокового врегулювання за посередництва Єгипту та підтримки американської делегації.

"Перемир'я триватиме 72 години, три дні - дорогоцінний час. Це пауза можливості, момент, коли різні (палестинські) фракції можуть сісти з Ізраїлем і спробувати знайти шляхи для сталого припинення вогню, а потім - очевидно, на це піде більше часу - взятися за проблеми, що лежать в основі конфлікту. Чи вдасться скористатися моментом, залежить від сторін, від усіх них. Немає жодних гарантій", - заявив напередодні Керрі, який перебуває з візитом в Індії.

З 8:00 за місцевим часом (збігається з Києвом) сторони повинні, за словами Керрі, припинити "всі наступальні військові дії" і не "просувати свої сили за межі нинішніх районів дислокації". Ізраїльські війська під час перемир'я зможуть продовжити в прикордонній смузі сектору Гази пошук і знищення підземних тунелів, побудованих бойовиками для вилазок в Ізраїль. Представники Армії оборони Ізраїлю неодноразово говорили, що ця робота - головне і єдине завдання "сухопутної фази" операції, і завершиться вона найближчими днями.

Згоду на припинення вогню підтвердили Ізраїль і рух ХАМАС, чий представник Іззат ар-Решек виступив із заявою від імені "всіх фракцій палестинського опору".

Нинішній конфлікт забрав життя понад 1,4 тисячі палестинців і понад 60 ізраїльтян, ставши найкривавішим раундом протистояння за вісім років правління в Газі руху ХАМАС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram