ГоловнаСвіт

Ірак купив у Росії зброї на $1 млрд

Останнім часом РФ прискорила виконання контрактів, які підписує з Іраком

Ірак купив у Росії зброї на $1 млрд
Армия Ирака
Фото: EPA/UPG

Ірак підписав із Росією контракти на постачання озброєнь і військової техніки на загальну суму $1 млрд, пише газета "Ведомости" з посиланням на джерела в оборонно-промисловому комплексі.

Угоди підписали під час візиту міністра оборони Іраку Саадун ад-Дулеймі до Росії 27 липня 2014 року. Угодою передбачено постачання артилерійського та мінометного озброєння і боєприпасів, а також чотирьох важких вогнеметних систем ВВС-1А "Солнцепек".

Джерела видання також розповіли, що Росія поставить Іраку по два-три дивізіони реактивних систем залпового вогню "Град" і гаубиць "Мста-Б" калібру 152 міліметри. Усе зазначене озброєння частково вироблене російськими підприємствами, а частково надійде зі складу Збройних сил Росії. Перед цим іракська влада заявляла, що має намір значно збільшити обсяги військово-технічного співробітництва з Росією.

У жовтні 2012 року міністерство оборони Іраку придбало в Росії озброєнь і військової техніки на загальну суму $4,2 млрд. У контракт увійшло постачання 36 ударних вертольотів Мі-28НЕ та 42 зенітних ракетно-гарматних комплексів "Панцирь-С1". Згодом Багдад трохи зменшив замовлення на Мі-28НЕ на користь придбання транспортно-бойових вертольотів Мі-35.

У червні цього року Ірак терміново закупив п'ять штурмових літаків Су-25. Крім цього, сторони ведуть переговори про постачання десяти винищувачів Су-27/30, а також МіГ-29М/М2 і важких броньованих машин. З урахуванням усіх підписаних контрактів загальна сума укладених Росією з Іраком угод може сягати $6 млрд. Найбільшим постачальником військової техніки Багдаду сьогодні є США. Із цією країною Ірак підписав контрактів на суму понад $12 млрд.

Слід зазначити, що останнім часом Росія, схоже, значно прискорила виконання підписаних з Іраком контрактів. Зокрема, 28 липня 2014 року в Інтернеті з'явилися фотографії вивантаження з транспортного літака Ан-124-100 установок ВВС-1А в аеропорту Багдада. Наприкінці червня повідомляли про прибуття в Ірак десяти винищувачів Су-30К.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram