ГоловнаСвіт

У Держдумі порадили Японії забути про Курильські острови

Москва запропонувала Токіо задуматися про погашення зовнішнього боргу

У Держдумі порадили Японії забути про Курильські острови
Фото: obozrevatel.com

Після введення санкцій проти Росії Японії варто подумати про власні економічні проблеми, а не про Курильскі острови.

Про це 29 липня заявив член групи дружби парламентів Росії та Японії, член комітету Держдуми з науки і наукомістких технологій Михайло Дегтярьов, повідомляє "РИА Новости".

"Ні про які острови або поступки з боку Росії, звичайно, їм можна не думати, їм можна думати тільки про одне - як вони будуть розплачуватися зі світом за своїм зовнішнім боргом і чим вони будуть опалювати свої будинки", - заявив російський депутат.

Дегтярьов також назвав сумним той факт, що Японія "слідує у фарватері за іншими країнами, у першу чергу за США", хоча і постраждала від американської політики - "вбито сотні тисяч японців у Хіросімі і Нагасакі". "Їх бомблять, а вони біжать за цією країною", - додав він.

У понеділок, 28 липня, Японія заявила про розширення санкцій проти Росії через ситуацію на сході України. Зокрема, рахунки приватних осіб та організацій, які потрапляють під обмежувальні заходи, будуть заморожені, а імпорт продукції з Криму - заборонений. У вівторок Росія засудила нові санкції з боку Японії, назвавши їх "недружнім і недалекоглядним кроком, що базується на глибоко помилковому уявленні про реальні причини того, що відбувається в Україні".

Після Другої світової війни мирний договір між Росією і Японією так і не було підписано. Основною умовою підписання угоди японська сторона ставить повернення їй островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотана та архіпелагу Хабомаї. При цьому Японія посилається на двосторонній Трактат про торгівлю і кордони 1855 року, згідно з яким ці території входять до її складу. Москва зі свого боку заявляє, що південні Курили увійшли до складу СРСР після Другої світової війни, а приналежність їх РФ має міжнародно-правове оформлення та сумніву не підлягає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram