ГоловнаСвіт

Британія обмежить соцвиплати для мігрантів із країн ЄС

ЄС розкритикував підхід Кемерона до питань імміграції

Британія обмежить соцвиплати для мігрантів із країн ЄС
Дэвид Кэмерон
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон у вівторок, 29 липня, представив нові норми, спрямовані на обмеження соціальних виплат для мігрантів із країн Євросоюзу.

Про це 29 липня повідомляє агентство Рейтер.

Із повідомлення Кемерона, опублікованого в газеті The Daily Telegraph, випливає, що з листопада 2014 року мігранти, які приїхали до Великої Британії в пошуках роботи, матимуть право отримувати допомогу з безробіття та допомоги на дітей протягом трьох місяці, а не шести, як раніше.

Згідно з останніми соцопитуваннями, напередодні національних виборів 2015 року британці вкрай стурбовані питанням імміграції. Наприклад, наприкінці травня у Великобританії перемогу на виборах до Європарламенту здобула Партія незалежності Сполученого Королівства - партія євроскептиків, якій раніше вдалося привертати увагу прихильників Консервативної партії Кемерона.

Як зазначає Рейтер, намагаючись припинити відтік прихильників консерваторів, Кемерон заявив, що хоче скоротити потік чистої міграції і має намір відстежувати тих, хто, на його думку, приїхав у Великобританію виключно з метою використання її системи пільг. За словами британського прем'єра, обмежуючи доступ мігрантів до соціального забезпечення трьома місяцями, влада "посилає їм чіткий сигнал: "Вам не слід сподіватися на те, що ви приїдете у Великобританію й отримаєте щось із нічого". Водночас раніше опозиційна Лейбористська партія розкритикувала Кемерона за те, що він нічого не робить, аби припинити зниження зарплат низькокваліфікованих мігрантів.

У січні британський уряд посилив критерії прийому заявок мігрантів на отримання соцвиплат, а також збільшило термін очікування мігрантами права на такі виплати.

У Євросоюзі розкритикували підхід Кемерона до питань імміграції, зазначивши, що немає жодних доказів того, що мігранти їдуть до Великобританії виключно заради отримання виплат.

"Трудящі-мігранти - це величезна економічна вигода для країн-членів ЄС тим, зокрема, що вони перекривають відсутні навички і брак робочої сили. Багато незалежних досліджень і наші власні дослідження систематично показують, що люди їдуть в інші держави-члени, щоб працювати, а не претендувати на соцдопомогу", - сказав представник Єврокомісії Джонатан Тодд у вівторок, коли його попросили прокоментувати заяву Кемерона.

За словами Тодда, Єврокомісія має намір ретельно вивчити введені Кемероном обмеження, щоб гарантувати їхню відповідність законодавству ЄС.

Тим часом інші європейські країни, зокрема Німеччина, поділяють позицію Кемерона щодо питання зловживання мігрантами системою соціальних допомог і підтримують внесення подібних змін у правила ЄС.

Перед цим Кемерон пообіцяв переглянути відносини Великобританії з ЄС у разі його переобрання 2015 року, а також заявив про намір винести на референдум питання про членство країни в блоці 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram