ГоловнаСвіт

У Лівії пожежа загрожує найбільшому в країні нафтосховищу

Влада Тріполі побоюється катастрофи

У Лівії пожежа загрожує найбільшому в країні нафтосховищу
Пожар на нетфехранилище в Триполи
Фото: EPA/UPG

У результаті боїв, що тривають у лівійській столиці Тріполі, пошкоджено паливний резервуар, через що виникла велика пожежа.

Як повідомляє агентство Рейтер, інцидент стався у неділю, 27 липня, коли ракета потрапила в паливний резервуар з чотирма тисячами тонн нафтопродуктів.

Вже другий день пожежники намагаються загасити полум'я. Влада Лівії попросила міжнародної допомоги у боротьбі з вогнем. Як заявили у національній нафтовій компанії, якщо стихію не вдасться приборкати, настане велика катастрофа, оскільки унаслідок загорянні сусідніх резервуарів загальною місткістю 6,6 млн тонн може статися вибух, зона враження якого, імовірно, складе 3-5 кілометрів. Жителів довколишніх районів було евакуйовано.

Боротьба за аеропорт Тріполі триває вже третій тиждень. За цей час у боях між угрупованням "Зінтанська бригада", яка підтримує опального генерала Халіфу Хафтара, та ісламістськими формуваннями загинули близько 150 людей, сотні постраждали.

У неділю обстрілу піддався кортеж британських дипломатів, що прямував до туніського кордону. Хоча в результаті атаки ніхто не постраждав, машини було пошкоджено. Імовірно, нападники хотіли пограбувати дипломатів.

Тим часом США, ООН та Туреччина заявили про призупинення роботи своїх посольств та евакуювали персонал. Окрім того, західні держави закликали своїх громадян залишити Лівію.

Нагадаємо, у 2011 році в Лівії почалася громадянська війна, у результаті якої був повалений полковник Муаммар Каддафі, який правив країною більше 40 років. З того часу в країні триває політична криза, якій сприяють племінний характер лівійського суспільства, слабка центральна влада та зростання активності ісламістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram