ГоловнаСвіт

У Молдові депутатів і чиновників нагородили за євроінтеграцію

Відповідний декрет підписав президент Ніколає Тімофті

У Молдові депутатів і чиновників нагородили за євроінтеграцію

Групу депутатів, членів уряду та інших високопоставлених чиновників Молдови нагородили орденами і медалями за внесок в євроінтеграцію республіки.

Відповідний декрет 24 липня підписав президент Ніколає Тімофті, передає MOLDNEWS.

За даними "Комсомольской Правды в Молдове", ініціаторами нагородження стали міністерство закордонних справ і проєвропейська коаліція, яка становить більшість у парламенті (багато членів цієї коаліції опинилися серед нагороджених). Усього ордени і медалі отримали 50 осіб. Зокрема, вищого ордена республіки удостоїлися спікер парламенту Ігор Корман, прем'єр Юрій Лянке, очільник міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Наталія Герман, а також колишній депутат і віце-спікер, відомий в республіці олігарх Володимир Плахотнюк.

Ордени пошани отримали віце-спікер Олег Бодруг, міністр сільського господарства Василь Бумаков, міністр економіки Адріан Канду і міністр охорони здоров'я Андрій Усатий.

Орден "Трудова слава" присвоєно десяти членам уряду, сімом депутатам правлячої коаліції, а також меру Комрата Миколі Дудогло. Медаль громадянських заслуг вручена депутату Анджелу Агакі, міністру транспорту Василе Ботнару, шістьом віце-міністрам, начальникам різних міністерських управлінь та іншим чиновникам.

Нагадаємо, 27 червня Молдова підписала Угоду про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом. Вже 2 липня парламент Молдови ратифікував цей документ. За угодою Кишинів зобов'язується провести реформи у сфері економіки, торгівлі, судовій системі. Зокрема, країна повинна повністю відкрити свій ринок для європейських товарів.

Раніше, у квітні, представники ЄС підписали документ про безвізовий режим з Молдовою, що дозволяє її громадянам перебувати в країнах ЄС без віз до 90 днів протягом шести місяців. Щоб досягти цього, Кишинів виконав ряд вимог, зокрема, відкрив пункти міграційного контролю на кордоні з невизнаним Придністров'ям, а також ухвалив закон про боротьбу з дискримінацією, що заборонив, серед іншого, обмежувати права сексменшин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram