ГоловнаСвіт

Парламент Іраку обрав президентом курдського політика

Вибори голови держави проходять у розпал гострого міжрелігійного конфлікту

Парламент Іраку обрав президентом країни відомого курдського політика Фуада Маасума, повідомляє 24 липня агентство Рейтер.

Обрання президента мало відбутися в середу, однак, на прохання курдських депутатів, голосування перенесли на наступний день. Представники курдського блоку в парламенті попросили відстрочку у зв'язку з наміром остаточно узгодити свою кандидатуру на посаду голови держави на зміну чинному президентові Джалалю Талабані.

Думка курдської фракції має особливо важливе значення, оскільки, за неофіційною домовленістю, президентську посаду в Іраку займає саме представник курдів.

Згідно з Конституцією Іраку, саме депутати парламенту обирають голову держави. А президент уже висуває кандидатуру прем'єр-міністра з парламентської більшості, який формує уряд і фактично керує виконавчою владою в країні.

Діючий президент Іраку Джалаль Талабані, госпіталізований у грудні 2012 року в одну з клінік у Німеччині, минулої суботи повернувся до Іраку після півторарічної відсутності.

Талабані, вперше обраного на президентську посаду 2005 року й переобраного 2010-го, вважають першим курдом, який зайняв вищу державну посаду в сучасній історії Іраку.

Вибори президента Іраку проходять у розпал надзвичайно гострого міжрелігійного конфлікту, який загрожує розпадом країни. Багдад фактично втратив контроль над значними територіями сунітських провінцій Іраку, які зараз контролює терористична організація "Ісламська держава".

Крім того, про намір провести референдум про самовизначення заявила влада Іракського Курдистану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram