ГоловнаСвіт

Іран продовжить мораторій на збагачення урану

Умовою країна висуває поетапне скасування санкцій

Іран продовжить мораторій на збагачення урану

Влада Ірану погодилася продовжити угоду про обмеження збагачення урану на кілька років.

Про це глава МЗС Ірану Мохаммад Джавад Заріф після переговорів з держсекретарем США Джоном Керрі заявив в інтерв'ю газеті The New York Times.

За словами Заріфа, Іран готовий піти на цей крок за умови, що у відповідь будуть поетапно скасовувати міжнародні санкції щодо країни.

При цьому Тегеран як і раніше наполягає на можливості після закінчення терміну дії угоди мати будь-яку збагачувальну програму, яка відповідає вимогам Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Джавад Заріф пропонує переробляти велику частину ядерного палива у форму, що непридатна для застосування у військових цілях. А також відмовитися від планів будівництва заводу з переробки відпрацьованого ядерного палива у збройовий плутоній.

Як зазначив Джон Керрі, на консультаціях щодо іранської ядерної програми у Відні досягнуто "відчутного прогресу з ключових питань".

Нагадаємо, 24 листопада 2013 року в Женеві на переговорах Ірану і "шістки" було досягнуто угоди про те, що протягом півроку Тегеран буде обмежений у праві збагачення урану. Попередні зустрічі впродовж десяти років не мали результату.

Іран завжди стверджував, що його ядерна програма має виключно мирний характер, тоді як багато західних країн неодноразово висловлювали припущення, що Тегеран проводить розробку ядерної зброї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram