ГоловнаСвіт

Британія планує побудувати космодром

Комплекс споруд планують для комерційного використання

Британія планує побудувати космодром

Уряд Великобританії до 2018 року планує побудувати перший національний космодром.

Як пише 13 липня The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді, комплекс споруд планують для комерційного використання, зокрема для відправлення туристів на навколоземну орбіту.

Наразі як майданчики для розташуваня космодрому Лондон розглядає вісім територій, в тому числі на півночі Шотландії, який, однак, можуть виключити зі списку в разі проголошення Шотландією незалежності за результатами референдуму 18 вересня 2018 року.

Назву для космодрому планують оприлюднити під час авіасалону у Фарнборо 15 липня 2014 року. У його будівництві та експлуатації, імовірно, братимуть участь британська компанія Virgin Galactic і американська фірма XCOR. Вартість послуг Virgin Galactic із запуску туриста в космос оцінюється в $200 тис. з людини, яка протягом 2,5 годин облетить Землю по круговій орбіті.

Крім того, британський уряд інвестував близько $100 млн у створення літака Skylon, який полетить нижче за лінію Кармана (межа між атмосферою Землі та космосом, що знаходиться на висоті близько 100 кілометрів над рівнем моря) і зможе доставити за дві години пасажирів з Великобританії до Австралії. Зараз на те, щоб подолати цю дистанцію, потрібно майже в десять разів більше часу.

Космічну програму Великобританії згорнули понад 40 років тому. Наразі британські супутники запускаються в основному з американських і російських космодромів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram