ГоловнаСвіт

Сноуден попросив продовжити йому термін перебування в РФ

Термін перебування колишнього співробітника ЦРУ в Росії спливає 31 липня

Сноуден попросив продовжити йому термін перебування в РФ
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Екс-співробітник спецслужб США Едвард Сноуден подав документи на продовження терміну свого перебування на території Росії.

Як повідомляє 9 липня РИА Новости, про це заявив його адвокат Анатолій Кучерена.

При цьому юрист не уточнив, на який статус претендує його підзахисний після продовження терміну тимчасового притулку, оскільки "рішення залишається за Федеральною міграційною службою". Він також не відповів на запитання про те, чи має намір Сноуден просити надати йому російське громадянство. Термін перебування Сноудена в Росії спливає 31 липня.

Едвард Сноуден здобув світову популярність 2013 року після того, як передав ЗМІ низку секретних документів про діяльність американських спецслужб - ЦРУ і АНБ. Завдяки цим матеріалам стало відомо, що ці спецслужби вели стеження за телефонними розмовами й електронним листуванням і пересічних американців, і жителів інших країн, і політиків вищого рівня. За розголошення державної таємниці на батьківщині Сноуденові загрожує до 30 років в'язниці.

У серпня 2013 року Росія надала Сноуденові тимчасовий притулок - на один рік. Наприкінці квітня ЗМІ поширили інформацію, що Сноуден готовий піти на угоду з владою США.

На початку червня Сноуден офіційно попросив владу Бразилії про тимчасовий притулок. При цьому він зазначив, що надіслав такі запити і в інші країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram