ГоловнаСвіт

ЄС закликав США скасувати заборону на експорт нафти

Українськау кризу назвали однією з причин можливої співпраці

ЄС закликав США скасувати заборону на експорт нафти

Євросоюз закликає США скасувати заборону на експорт сирої нафти.

Про це 8 липня повідомляє Washington Post з посиланням на конфіденційний документ, який опинився у розпорядженні видання.

В якості однієї з причин можливої співпраці в енергетичній сфері ЄС називає українську кризу.

Євросоюз і раніше заявляв про бажання імпортувати сиру нафту з США, проте тепер представники ЄС стверджують, що нестабільність в Україні загрожує поставкам нафти і газу з Росії та інших країн східного регіону. Згідно з отриманим виданням неофіційним документом Ради ЄС, випущеному напередодні наступного раунду Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства, загострення ситуації на сході України підтверджує актуальність проблеми енергозалежності, з якою стикнувся блок.

З документа також випливає, що на словах обидві сторони підтримують ідею вільної торгівлі, однак США, забороняючи експорт, порушує цей принцип. Можливе скасування заборони дозволить продемонструвати таким країнам, як Китай, що обидві економічні сторони (ЄС і США) серйозно ставляться до усунення бар'єрів, підкреслюється в документі. При цьому автори документа підкреслюють, що існуюче зараз обмеження на експорт дозволяє багатим ресурсами країнам тлумачити правила торгівлі по-своєму, що шкодить європейській економіці.

Як зазначає Washington Post, незважаючи на те, що використання нафти в Європі знижується, країни наразі не готові повністю перейти на поновлювані джерела енергії і залишаються дуже залежні від імпорту нафти. Так, за даними видання, 39% сировини імпортується з країн Близького Сходу та Африки, і ще 42% - з країн колишнього Радянського Союзу.

В ЄС розраховують на те, що Німеччина, яка значною мірою залежить від імпортної нафти і залишається впливовим членом ЄС, зможе підштовхнути торговий блок до переговорів з питань диверсифікації поставок сировини.

США ввели заборону на експорт сирої нафти 1975 року на тлі різкого зростання світових цін та низького нафтовидобутку в США. Відтоді ситуація значно змінилася. На сьогодні США є одним з найбільших у світі виробників нафти і газу і вже обігнали Саудівську Аравію з видобутку нафти. Проте в червні Білий дім заявив, що США не планують скасовувати заборону на експорт сирої нафти. Водночас у місцевих ЗМІ з'являлися повідомлення про те, що міністерство торгівлі США вже дозволило двом компаніям поставляти за кордон нафту або конденсат на додаток до нафтопродуктів, таким як бензин і дизельне паливо.

Нагадаємо, 3 липня США продали нафту за кордон вперше після 40-річної перерви. Тоді, щоправда, йшлося про партію конденсату (надлегкої нафти).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram