ГоловнаСвіт

Духовний лідер Ірану закликав збільшити потужності для збагачення урану

Тегеран і "шістка" продовжують переговори з урізання іранської ядерної програми

Духовний лідер Ірану закликав збільшити потужності для збагачення урану
Али Хаменеи
Фото: topnews.in

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що його країні потрібно істотно збільшити число центрифуг для збагачення урану.

Про це 8 липня повідомляє агентство Рейтер.

Така заява прозвучала на тлі переговорів між Тегераном і "шісткою" міжнародних посередників (Росія, США, Великобританія, Франція, Китай і Німеччина), які намагаються домогтися урізання ядерної програми Ірану. У перемовників залишається менш ніж два тижні (до 20 липня) на те, щоб укласти угоду, якщо вони мають намір вкластися в раніше визначені ними для цього терміни.

На переговорах "шістка" намагається заручитися гарантіями Тегерана, що його ядерна програма не має військової спрямованості, і домагається обмеження розвитку цієї програми. Ірану ж необхідне скасування широкомасштабних санкцій, які вкрай негативно позначаються на економіці країни. За останні роки видобуток нафти в Ірані через запроваджене Заходом ембарго скоротився удвічі, а на іранських рахунках за кордоном заморожено приблизно $100 млрд. При цьому Тегеран наполягає на необхідності розширити потужності для збагачення урану, посилаючись на те, що йому необхідно паливо для запланованої мережі АЕС.

"Їх мета полягає в тому, щоб ми змирилися з 10 тисячами одиниць роботи поділу (ОРП; одиниці обчислення роботи з поділу ізотопів - ред.), що еквівалентно 10 тисячам центрифуг старого типу, які ми вже маємо. Наші чиновники кажуть, що нам потрібні 190 тисяч центрифуг. Можливо, цього року або протягом двох або п'яти років в такому їх числі необхідності немає, але це абсолютна потреба країни", - сказав Хаменеї в заяві, опублікованій на його сайті в понеділок пізно ввечері.

"5+1" ("шістка" - ред.) почала торгуватися про 500 ОРП, потім про1000. Тепер вони хочуть переконати нас погодитися на 10 тисяч", - додав він.

Зараз в Ірані встановлено більш ніж 19 тисяч центрифуг зі збагачення, в основному моделі ІК-1. З них близько 10 тисяч працюють, щоб збільшити кількість ділиться ізотопу урану U-235.

У 2006 році, коли Рада Безпеки ООН наклала свою першу резолюцію про санкції проти країни, Іран тестував перші кілька сотень центрифуг. Відтоді число центрифуг значно зросло, однак 24 листопада Іран призупинив їх виробництво у зв'язку з тимчасовою ядерною угодою зі світовими державами. Тоді Тегеран погодився заморозити ядерну програму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram