ГоловнаСвіт

66% росіян висловлюються проти введення військ РФ в Україну

Можливість війни між Росією й Україною допускають 30% росіян

66% росіян висловлюються проти введення військ РФ в Україну
Марш Мира в Москве в марте 2014 г.
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян виступають проти введення військ в Україну.

Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД), оприлюднені в понеділок, 7 липня.

Зокрема, дві третини росіян (66%) висловлюються проти введення російських військ у Південно-Східну Україну з метою припинення військового конфлікту. Цю позицію більшою мірою поділяють літні люди (71% віком від 60 років), жителі великих і середніх міст (74-75%). Про необхідність військового втручання з боку Росії заявляє чверть (27%) опитаних, насамперед москвичі і петербуржці (41%), прихильники КПРФ (35%), респонденти з низьким доходом (35%).

За кілька місяців частка респондентів, що припускають, що між Росією й Україною найближчим часом може початися війна, істотно зросла - із 17% наприкінці березня до 30% у червні. Водночас значно поменшало тих, хто вважає неймовірним такий сценарій розвитку подій - сьогодні так думають 54% (14% називають військові дії абсолютно неможливими, а 40% - украй малоймовірними), тоді як наприкінці березня таких було 80%. Нарешті, 11% опитаних заявили, що така війна вже триває.

При цьому, розмірковуючи над тим, які події могли б стати причиною для введення військ, третина респондентів (33%) сказала, що Росії не слід цього робити за жодних умов. За словами п'ятої частини опитаних, російські війська можуть ввійти на українську територію, передусім якщо гинутимуть мирні жителі України (18%) або ж виникне загроза терористичних актів на території Російської держави (18%), а також якщо триватимуть напади на КПП на російсько-українському кордоні (18%).

Ще 13% опитаних вважають, що причиною військових дій з боку РФ може бути введення військ НАТО на територію України. 10% запропонували б відгукнутися на прохання про введення військ від Донецької та Луганської народних республік. Нові випадки загибелі російських журналістів вважають вагомою підставою для введення військ 7% учасників опитування. Інші ж (7%) схильні погодитися на військове втручання за умови продовження диверсій проти російських поїздів і газопроводу. Ще 3% респондентів заявили, що всього, що сталося, вже достатньо для ухвалення такого рішення.

Біженцям, які прибувають до Росії з України, побажали допомогти тим чи іншим способом більшість росіян. Найчастіше респонденти висловлювали готовність надати гуманітарну допомогу (надіслати продукти, теплі речі і т.д.) - 44%. Кожен п'ятий (21%) повідомив про можливість переказати гроші в спеціально організовані для цього фонди. Поширювати інформацію про потреби біженців могли б 19% респондентів. А 9% опитаних навіть готові надати для проживання прибулим з України свій будинок або квартиру.

Ініціативні всеросійські опитування ВЦВГД проводили 21-22 і 28-29 червня 2014 року. Опитано 1600 осіб у 130 населених пунктах 42 областей, країв і республік Росії. Статистична похибка не перевищує 3,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram