ГоловнаСвіт

Ісламісти захопили найбільше нафтове родовище Сирії

Бойовики за останні дні захопила в результаті боїв низку сирійських міст

Ісламісти захопили найбільше нафтове родовище Сирії
боевики ИГИЛ
Фото: EPA/UPG

Сунітське угруповання "Ісламська держава" (ІД), яке раніше називалося "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ), захопила найбільше нафтове родовище Сирії на кордоні з Іраком.

Про це повідомляє 3 липня агентство AFP з посиланням на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

За даними правозахисників, ІД перехопила контроль над родовищем Аль-Омар у конкуруючого угруповання "Джабхат ан-Нусра", бойовики якої втікли під тиском конкуруючого угруповання. Таким чином, тепер ІД контролює більшу частину газових та нафтопромислів провінції Дейр-ез-Зор.

"Джабхат ан-Нусра" витіснила сирійські урядові війська з родовища "Аль-Омар" наприкінці листопада 2013 року.

ІД за останні дні захопила в результаті боїв низку сирійських міст, перехопивши ініціативу у конкуруючих угруповань.

Раніше повідомлялося, що частина активістів угруповання "Джабхат ан-Нусра", яке традиційно вважається сирійським крилом "Аль-Каїди", об'єдналася з бойовиками ІГІЛ, склавши останнім присягу на вірність у місті Абу-Камаль. Разом з тим деякі члени "Джабхат ан-Нусра" відмовилися влитися в лави ІГІЛ та за підтримки бойовиків сирійської опозиції вступили з ними у відкриту боротьбу.

У лютому 2014 командування "Аль-Каїди" заявило про відмову у підтримці ІГІЛ. Таким чином офіційним відділенням терористичної організації стала "Джабхат ан-Нусра". Після цього між ІГІЛ та іншими опозиційними угрупованнями розгорнулася боротьба в Сирії.

На початку червня ІГІЛ, що раніше воювала на території Сирії, очолила наступ на північні і західні райони Іраку. До ІГІЛ приєдналися іракські суніти, військові з колишньої армії Саддама Хусейна, а також дрібні терористичні угруповання. За останні три тижні бойовики ІГІЛ зуміли захопити кілька іракських міст, а також території на кордоні з Сирією та Йорданією. У неділю, 29 червня, ІГІЛ оголосила про створення ісламського халіфату і закликала мусульман усього світу присягнути їй на вірність. Угруповання також змінило назву на "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram