ГоловнаСвіт

Японія скасовує обмеження на використання армії за межами країни

У Пекіні та Сеулі стурбовані політикою японського уряду

Японія скасовує обмеження на використання армії за межами країни

Уряд Японії на чолі з прем'єр-міністром Сіндзо Абе починає скасування обмежень на використання армії за межами країни, повідомляє 1 липня euronews.

У 9 статті Конституції 1947 року проголошено відмову від війни як способу вирішення міжнародних суперечок. Формально японська армія вважається особливим видом поліцейських сил, її діяльність досі була де-юре обмежена тільки обороною країни, хоча фактично японський флот брав участь у боротьбі з піратами в Аденській затоці, захищаючи іноземні судна. Окремі підрозділи ЗС використовували в миротворчих місіях ООН, японський контингент був і в Іраку, проте там їм було категорично заборонено брати участь у бойових діях.

За словами Сіндзо Абе, зараз "ситуація в регіоні навколо Японії набуває все жорсткішого характеру. Щоб бути готовим до всього, ми повинні розробити законодавство для забезпечення безпеки, захисту життя людей і гарантій мирного існування країни".

Згідно з поданим у парламент законопроектом, сили самооборони Японії можна застосовувати в рамках колективної оборони для захисту дружніх держав, навіть якщо сама країна не зазнає нападу.

Як зазначає euronews, заяви японського прем'єра стривожило сусідів колись мілітаристської Японії - Китай і Південну Корею.

Токіо і Пекін сперечаються через архіпелаг Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), а із Сеулом японці оскаржують володіння островами Ліанкур.

Офіційний представник МЗС КНР зажадав від Японії дотримуватися суверенітету й інтересів сусідів у галузі безпеки.

У столиці Південної Кореї біля посольства Японії пройшла антивоєнна акція протесту.

Протягом останнього тижня акції на захист конституції не вщухали і в Токіо. А 29 червня в центрі японської столиці чоловік вчинив спробу самоспалення на знак протесту проти політики кабінету Абе, яка, на його думку, підштовхує країну до війни.

Нагадаємо, 1 квітня Японія скасувала заборону на експорт зброї і військових технологій, яка була чинною понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram