ГоловнаСвіт

Затримали екс-президента Франції Ніколя Саркозі

Напередодні допитали адвоката політика

Затримали екс-президента Франції Ніколя Саркозі
Фото: EPA/UPG

Колишнього президента Франції, політика-правоцентриста Ніколя Саркозі затримано у поліцейській дільниці міста Нантер на захід від Парижа за підозрою в чиненні тиску на судовий процес, повідомляє "ВВС".

Напередодні в паризькому передмісті допитали адвоката політика.

Як вважає слідство, попередник Франсуа Олланда використовував секретний мобільний телефон для впливу на судовий процес у справі про зловживання довірою голови компанії L'Oreal Ліліан Бетанкур, за якою він проходив обвинуваченим.

На думку слідчих, гроші на свою передвиборну кампанію 2007 року політик міг отримати від Бетанкур шляхом обману.

Як повідомляє "ИТАР-ТАСС", Саркозі проходить у справі, за якою йому можуть бути представлені звинувачення за статтею "Торгівля впливом", тобто вплив на посадову особу з метою вчинення останньою за винагороду певних дій.

Колишній президент Франції потрапив під приціл слідчих органів під час розслідування можливого фінансування його передвиборної кампанії колишнім лідером Лівії Муамаром Каддафі. У результаті прослуховування телефонних розмов Саркозі, слідчі несподівано вийшли на важливі дані, які стосуються іншої справи, за якою раніше проходив Саркозі, - справи мільярдерки Лілліан Беттанкур. Вона підозрювалася в тому, що нелегально виділяла великі кошти на передвиборну кампанію Саркозі.

Прослуховування телефонних розмов чітко вказало на те, що один із суддів, які ведуть справу Беттанкур, погодився передавати Саркозі та його адвокату службові матеріали слідства та оповіщати про його плани дії в обмін на надання йому надалі високого поста в Монако.

Напередодні адвоката Саркозі Тьєррі Ерзога вже було взято під варту з метою зняття з нього свідчень у цій справі. Аналогічні заходи вжили і проти двох французьких суддів, підозрюваних у розголошенні даних слідства.

Особам, визнаним винними за статтею "Торгівля впливом", у Франції може загрожувати до трьох років в'язниці та €375 тис. штрафу.

Як повідомляють ЗМІ, наприкінці січня французький телеканал France 3 випустив в ефір невідоме раніше інтерв'ю колишнього лівійського лідера полковника Муамара Каддафі. У аудіозаписі, датованому березнем 2011 року, полковник згадав про те, що особисто виділяв гроші на фінансування передвиборної кампанії Саркозі 2007 року.

Інтерв'ю відбулося на початку громадянської війни в Лівії і через кілька днів після визнання Францією легітимності противників Каддафі - опозиційної Перехідної національної ради. У пресі фігурувала сума €50 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram