ГоловнаСвіт

МС не підтримав пропозицію РФ підвищити мита на українські товари, - ЗМІ

Незважаючи на відсутність підтримки партнерів по МС, Росія може діяти односторонньо

МС не підтримав пропозицію РФ підвищити мита на українські товари, - ЗМІ
Фото: http://profi-forex.org

Білорусь і Казахстан на засіданні Євразійської економічної комісії відкинули пропозицію Росії ухвалити спільну резолюцію про новий режим для українських товарів, пише в понеділок, 30 червня, газета "Ведомости" з посиланням на федерального чиновника, який брав участь у переговорах, і співробітника апарату уряду.

Представник уряду Білорусі підтвердив виданню, що країна відмовилася підтримати резолюцію. За словами білоруського віце-прем'єра Сергія Румаса, загрозу для економіки Митного союзу наразі не оцінити, а отже, без потреби ухвалювати такі рішення.

Щоб "захистити" ринок від українського імпорту, Росія хоче використовувати додаток 6 до договору про зону вільної торгівлі СНД, зазначає видання. Він дозволяє скасувати преференції, якщо імпорт з країни-члена ЗВТ зростає так сильно, що завдає шкоди їхній економіці чи якщо є така загроза. Замість нульового мита при цьому будуть застосовувати єдиний митний тариф за правилами СОТ, тобто ввізні мита для українських товарів можуть зрости з 0 до 7,1% - такою буде середньозважена ставка російського імпортного тарифу з вересня. Зараз вона становить 7,8%.

Нагадаємо, 27 червня Україна підписала економічну частину Угоди про асоціацію з ЄС, яка включає створення зони вільної торгівлі між ЄС і Україною. Зона вільної торгівлі з ЄС передбачає обнулення імпортних мит. Влада РФ неодноразово заявляла: якщо Україна ввійде в зону вільної торгівлі з ЄС, Росія вимушена буде захищати свій внутрішній ринок від безмитного потоку європейських товарів через Україну.

Україна також є членом зони вільної торгівлі СНД. За відсутності підтримки партнерів по МС Росія, відповідно до правил організації, отримує право діяти односторонньо, стверджують співрозмовники "Ведомостей".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram