ГоловнаСвіт

Рада ЄС: Литва готова приєднатися до єврозони з 2015 року

Імовірно, курс нацвалюти щодо євро становитиме 3,4528 літа за €1

Рада ЄС: Литва готова приєднатися до єврозони з 2015 року
Фото: rus.tvnet.lv

Литва готова до приєднання до єврозони з 1 січня 2015 року.

Відповідне рішення в п'ятницю, 27 червня, ухвалила Рада ЄС в Брюсселі.

У висновках голів країн ЄС зазначено про відповідність Литви Маастрихтським критеріям (фінансово-економічним показникам, необхідним для вступу в єврозону - ред.). Отже, Литва стане 19 членом єврозони. Раніше Рада ЄС схвалила запровадження євро в Литві у 2015 році.

Президент Литви Даля Грибаускайте, коментуючи рішення Ради ЄС, заявила: "Євро не тільки принесе безпосередню вигоду литовському бізнесу і громадянам. Введення євро допоможе забезпечити здорову та відповідальну фінансову політику, не допустить перемоги фінансового популізму".

Курс перерахунку літів на євро Європейський центральний банк установить через місяць, тоді ж формально ухвалять  остаточне рішення про приєднання балтійської республіки до валютного союзу.

Зараз курс національної валюти до євро фіксований і становить 3,4528 літа за один євро. Міністерство фінансів Литви прогнозує, що після перерахунку збережеться встановлений курс, однак ЦБ ЄС має право змінити його на 15% в той чи інший бік.

Щоб перейти на єдину європейську валюту, Литва мусила виконати Маастрихтські критерії: дефіцит бюджету не вищий за 3% ВВП, держборг не вищий за 60% ВВП, інфляція не більша за 1,5% порівняно із середнім показником трьох країн єврозони з мінімальним зростанням цін.

Після вступу у валютний союз Центробанк Литви увійде в систему центробанків єврозони. Фінансові інститути країни будуть інтегровані в банківську систему зони євро і зможуть брати участь в операціях ЄЦБ на відкритому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram