ГоловнаСвіт

Біля спірних японських островів затонуло китайське судно

Інцидент, імовірно, був нещасним випадком

Біля спірних японських островів затонуло китайське судно
Сенкаку

П'ятьох китайських рибалок вважають зниклими безвісти після того, як їхній траулер затонув вранці 27 червня у водах на північ від спірних японських островів Сенкаку (у Китаї - Дяойюдао) в Східно-Китайському морі.

Як повідомляє Рейтер з посиланням на китайське агентство "Сіньхуа", інцидент, імовірно, був нещасним випадком.

Офіційне друковане видання ЦК КПК "Женьмінь жибао" повідомило у своєму мікроблозі, що траулер Minxiayu 01003 мав пробоїну й затонув. Китайський військовий корабель, що знаходився неподалік, урятував п'ятьох моряків із затонулого судна. Пошуки ще п'ятьох членів екіпажу траулера тривають.

Японська берегова охорона заявила, що скерувала в район аварії літак і патрульний катер. При цьому японці зазначили, що місце аварії знаходиться в міжнародних водах, приблизно за 120 кілометрів на північ від безлюдних островів.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Китай збільшив свою присутність і створив зону ідентифікації протиповітряної оборони в Південно- і Східно-Китайському морях, заявивши про свої претензії на острови і води, на які також претендують Філіппіни, В'єтнам, Малайзія, Японія, Тайвань і Бруней.

Права на острови Сенкаку в Східно-Китайському морі оскаржують Японія, Китай і Тайвань. Незважаючи на те, що острови безлюдні, країни зацікавлені в них, оскільки на шельфі Сенкаку знайдено чималі поклади вуглеводнів. Територіальні суперечки розгорілися 2012 року після того, як Японія викупила три з п'яти островів у приватних власників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram