ГоловнаСвіт

Із Сирії вивезли останню частину арсеналу хімзброї

У ОЗХЗ заявили, що в країні як і раніше може залишатися зброя масового ураження.

Із Сирії вивезли останню частину арсеналу хімзброї
Фото: www.timesofisrael.com

З Сирії у понеділок, 23 липня, вивезли останню частину арсеналу хімічної зброї.

Про це заявив глава Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Ахмет Узюмджю на прес-конференції в Гаазі, повідомляє агентство Рейтер.

При цьому він зазначив, що наразі не можна говорити, що в Сирії більше немає зброї масового ураження.

Данський корабель "Арк Футура" з бойовими отруйними речовинами на борту вийшов з порту Латакії, звідки доставить вантаж хімзброї до американського судна Cape Ray, на якому розташована лабораторія, де утилізують отруйні речовини. Цей процес мають завершити протягом чотирьох місяців.

Спочатку Дамаск обіцяв знищити запас хімічної зброї до 30 червня 2014 року. Однак через те, що остання частина арсеналу (близько 8% всіх отруйних речовин) зберігалася в районі активних бойових дій, сирійська влада говорила, що може не вкластися в заявлені часові рамки. Представники ОЗХЗ, у свою чергу, визнавали, що така затримка може відбутися і не буде навмисною.

Нагадаємо, Сирія, щоб уникнути військової інтервенції з боку США, погодилася приєднатися до Конвенції про заборону хімічної зброї і повністю знищити свій отруйний арсенал у вересні 2013 року. Вашингтон звинувачував Дамаск у застосуванні хімзброї в серпні 2013 року.

З березня 2011 року в Сирії триває громадянська війна. Жертвами конфлікту між противниками і прибічниками президента Башара Асада, за даними ООН, стали понад 130 тисяч людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram