ГоловнаСвіт

Росія направила в СОТ претензії щодо санкцій США

РФ може подати позов до ЄС за надання преференційного режиму Україні

Росія направила в СОТ претензії щодо санкцій США
Медведев

Росія направила до СОТ комюніке про невиконання США своїх торгових зобов'язань у зв'язку з низкою введених цією країною санкцій проти російських організацій.

Про це заявив прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, повідомляє 20 червня ИТАР-ТАСС.

За словами Медведєва, введені Вашингтоном санкції проти РФ створюють негативні наслідки в зовнішній торгівлі. При цьому глава уряду підкреслив, що оскаржити ці санкції у СОТ буде складно, оскільки США мають в цій організації "і доктринальний, і практичний авторитет".

Такі санкції, підкреслив Медведєв, порушують правила самої СОТ, в тому числі режим найбільшого сприяння в торгівлі через дискримінацію постачальників товарів і послуг іншої країни. Не дотримується пряма заборона другої статті Генеральної угоди про торгівлю послугами та зобов'язання СОТ з торгівлі специфічними фінансовими послугами.

На думку Медведєва, реакція СОТ на спір Росії і США про санкції дозволить оцінити неупередженість і об'єктивність органу з вирішення спорів цієї організації.

Раніше Росія вже висувала претензії до СОТ з приводу санкцій з боку США через анексію Криму. Тоді, зокрема, йшлося про заходи, вжиті щодо банку "Росія" і його дочірніх структур. Американські влада обмежила їхні операції, що призвело до блокування карт, емітованих банком. У відповідь російські законодавці посилили вимоги до роботи в РФ Visa і MasterCard.

Окрім того, Росія розглядає можливість подачі позову до Євросоюзу у СОТ за надання преференційного режиму Україні після повалення президента Віктора Януковича та рішення нової влади підписати Угоду про асоціацію з ЄС. Ці преференції включали скасування чи скорочення мит на значну частину промислової і сільськогосподарської продукції з України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram