ГоловнаСвіт

Клінтон виступила проти незалежності Шотландії

Число прихильників незалежності Шотландії зростає

Клінтон виступила проти незалежності Шотландії
Сторонники независимости Шотландии
Фото: EPA/UPG

Колишня держсекретар США Гілларі Клінтон у четвер, 12 червня, виступила за єдність Великобританії, повідомляє агентство Рейтер.

Клінтон, зокрема, висловила сподівання, що Шотландія не вийде зі складу Сполученого Королівства.

"Я не хотіла б, щоб ви втратили Шотландію", - заявила Клінтон в інтерв'ю BBC News.

Також колишня перша леді США висловилася за збереження Великобританією членства в ЄС. На її думку, "Європа потребує Британії", оскільки ця країна дає перспективу ЄС, що переживає посткризовий період.

Раніше зі схожими коментарями виступив президент США Барак Обама. За його словами, Вашингтон воліє мати справу з "єдиним" партнером, але шотландці мають право самі вибрати свою долю.

Окрім того, президент висловився за те, щоб Великобританія залишилася в ЄС, наголосивши, що США вважають вигідним для свого союзника мати "місце за столом у великому європейському проекті".

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон пообіцяв спробувати переформатувати взаємини Лондона з Брюсселем на вигідніших для королівства умовах, а в разі перемоги на виборах у 2015 році - влаштувати 2017 року референдум про вихід Великобританії з ЄС.

США і раніше виступали за збереження єдності дружньої держави перед референдумом про відокремлення його частини. США закликали Квебек залишатися в складі Канади, коли шляхом народного волевиявлення вирішувалося питання про незалежність провінції. Також Вашингтон твердо виступив проти виходу південно-східних регіонів зі складу України.

За даними опитувань, проведених у вівторок, 10 червня, прихильників незалежності Шотландії все більшає, але вони досі в меншості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram