ГоловнаСвіт

На минулих виборах до ЄП перемогу здобула Європейська народна партія

Спостерігачі вважають, що євроскептики та радикали не зможуть сформувати свою фракцію у ЄП

На минулих виборах до ЄП перемогу здобула Європейська народна партія

На минулих виборах в Європарламент перемогу здобула Європейська народна партія - найбільша фракція законодавчого органу.

Незважаючи на вражаючий прорив вкрай правих сил, правоцентристам вдалося зберегти провідну роль у політиці Євросоюзу. Депутати Європейської народної партії завоювали 212 із 751 місця в парламенті. Однак позиції консерваторів помітно ослабли, оскільки число депутатських мандатів у них скоротилося майже на чверть - втрачено близько 60 мандатів.

Ще 209 місць у Європарламенті отримав Прогресивний альянс демократів та соціалістів - друга за значимістю в ЄП сила.

Альянс лібералів та демократів - третя за значимістю фракція Європарламенту - втратила 9 місць. "Зелені" залишилися на четвертому місці, зберігши свої 57 крісел.

Явка перевищила 40 %. Таким чином, вперше в порівнянні з минулими виборами, активність виборців не знизилася, а зросла на одну десяту відсотка.

"Ми зупинили тенденцію зниження явки, це була одна з наших головних цілей, з точки зору демократії. Звичайно, це не блискучий результат, він не може нас задовольнити. Але нам вперше вдалося зупинити хвилю абсентеїзму, і це вже добре", - прокоментував підсумки голосування лідер Європейської народної партії Жозеф Доль.

Як зазначають аналітики, минулі вибори ознаменувалися успіхом євроскептиків у багатьох європейських країнах. Так, у Франції "Народний фронт" Марін Ле Пен вийшов вперед, відтіснивши правоцентристів і правлячих соціалістів. Тріумфом противників євроінтеграції ознаменувалися і вибори у Великобританії, де права популістська Партія незалежності Найджела Фараджа обійшла як консерваторів, так і лейбористів.

Окрім того, євроскептики здобули перемогу у Греції. Там перемогу здобула здобула ліворадикальна коаліція "Сіріза" на чолі з Алексісом Ціпрасом.

Противники євроінтеграції зміцнили свої позиції також у Даніїї, Австрії, Угорщині, Нідерландах та Іспанії.

Як зазначають спостерігачі, хоча на долю євроскептиків і радикалів доводиться в цілому близько 140 мандатів і теоретично вони можуть сформувати фракцію, зробити це не так просто через відмінності у їх програмах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram