ГоловнаСвіт

Європейські бізнесмени врятували главу "Газпрому" від санкцій, - ЗМІ

Європейські енергоконцерни змусили політиків викреслити Міллера з санкційних списків

Європейські бізнесмени врятували главу "Газпрому" від санкцій, - ЗМІ
Алексей Миллер
Фото: EPA/UPG

Глава "Газпрому" Олексій Міллер не потрапив до списку санкції Євросоюзу завдяки зусиллям своїх європейських колег з нафтогазової галузі. Представники німецьких, французьких та італійських енергоконцернів змусили політиків викреслити його ім'я зі списків, побоюючись наслідків для бізнесу.

Про це газеті "Ведомости" повідомило джерело в одній з європейських нафтогазових компаній.

"Навіть просто бути почутими владою було непросто, знадобилося зробити купу дзвінків, щоб домогтися реакції", - підкреслив співрозмовник видання.

За його словами, персональні санкції проти топ-менеджменту російських компаній жодним чином не впливають на самі корпорації, а також не заважають європейським чи американським партнерам вести з такими людьми переговори і підписувати угоди.

Водночас бізнесмени, які підпали під санкції, обмежені у свободі пересування і не можуть приїхати до Європи, що значно ускладнює співпрацю.

На сьогодні частка російського газового концерну на європейському ринку сягає 30%. За підсумками минулого року "Газпром" експортував до країн Європи близько 160 млрд кубометрів газу. Основний приріст по поставок було досягнуто завдяки Великобританії, Німеччині та Італії. Середня ціна газу для європейських країн 2013 року становила $380 доларів за тисячу кубометрів.

Після анексії Криму Росією і через політику Кремля щодо України наприкінці квітня США ввели санкції проти керівника найбільшої російської нафтогазової компанії "Роснефть" Ігоря Сечіна. Тоді деякі американські ЗМІ повідомляли, що голова "Газпрому" Олексій Міллер також мав потрапити до списку санкцій, однак в результаті Білий дім вирішив не включати його до списків.

12 травня ЄС оголосив про санкції щодо кримського "Чорноморнафтогазу". Ця компанія займається розвідкою, освоєнням і розробкою родовищ нафти і газу в кримському секторі Чорного і Азовського морів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram