ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Таїланду постала перед Конституційним судом

Главу тайського уряду звинувачують у перевищенні посадових повноважень

Прем'єр-міністр Таїланду постала перед Конституційним судом
Йинглак Чиннават
Фото: EPA/UPG

Діючий прем'єр-міністр Таїланду Йінглак Чинават у вівторок, 6 травня, постала перед Конституційним судом за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Чиннават відкинула всі звинувачення, заявивши, що, будучи прем'єр-міністром, має право виконувати свої обов'язки і приймати рішення, виходячи з інтересів суспільства.

Рішення у її справі суд має винести вже 7 травня. У тому випадку, якщо Чинават буде визнана винною, нинішній Кабінет Міністрів, найімовірніше, піде у відставку.

Судовий позов проти Чинават подала група сенаторів-опозиціонерів, які стверджують, що відправивши у відставку главу Ради національної безпеки Таїланду Тавіла Плієнсрі, прем'єр-міністр перевищила свої повноваження. Крім того, вони стверджують, що у своїх діях Чинават керувалася "корисливими міркуваннями".

Тим часом, звільнення Плієнсрі відбулося ще в 2011 році. У березні 2014 він, проте, оскаржив його у Верховному адміністративному суді і зумів домогтися відновлення на посаді. Якщо дії Чинават буде визнано незаконними, вона буде відсторонена від влади, а це потягне за собою розпуск всього Кабінету Міністрів, який у 2011 році затвердив рішення прем'єра про відставку Плієнсрі.

За словами Чинават, вона не причетна до рішення Кабінету Міністрів про звільнення голови Ради національної безпеки.

Тим часом у Бангкоку тривають антиурядові акції протесту. Лідер опозиції Сутхеп Тхаугсубан раніше заявив, що, після відсторонення Чинават, особисто подасть королеві Таїланду прохання про призначення нового прем'єр-міністра. При цьому кандидатуру глави уряду в цьому випадку запропонують опозиціонери.

Масові акції протесту в Таїланді тривають з листопада 2013 року. Жертвами заворушень стали кілька десятків людей, стільки ж отримали поранення. Протестуючі домагаються відставки прем'єр-міністра Таїланду Йінглак Чинават. Опозиція стверджує, що її брат - Таксин Чиннават, який раніше також очолював уряд, проте в 2006 році був повалений і втік з країни - чинить на неї занадто великий вплив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram