ГоловнаСвіт

У Росії опозиції заборонили провести 6 травня акцію на підтримку "в'язнів Болотної"

Передбачалося, що в акції візьме участь до 30 тисяч осіб

У Росії опозиції заборонили провести 6 травня акцію на підтримку "в'язнів Болотної"
архив
Фото: raskalov-vit.livejournal

Мерія Москви відмовила опозиції в проведенні 6 травня акції на Болотній площі. Про це ИТАР-ТАСС повідомив у середу, 30 квітня, член Комітету протестних дій Петро Царьков.

"Ми запропонували компромісний варіант - будь-який майданчик у рамках Болотній площі. Мерія, мотивуючи тим, що там будуть автомобілі, задіяні в параді, відмовила. Нам пропонували проспект Сахарова, що для нас неприйнятно", - заявив Царьков.

За його словами, "узгоджений мітинг на Болотній площі не відбудеться". "Ми зробили все залежне від нас", - наголосив він.

У мерії ж заявили, що організатори заходу на підтримку "в'язнів Болотної" відкликали своє повідомлення. "Відбулися переговори, сторони вислухали позиції одна одної, і заявники підписали документ про відкликання повідомлення про проведення публічного заходу 6 травня", - повідомив глава департаменту регіональної безпеки Москви Олексій Майоров.

Опозиціонери планували провести 6 травня мітинг на підтримку фігурантів справи про заворушення на Болотній площі. Передбачалося, що в акції візьме участь до 30 тисяч осіб.

Раніше в московській мерії вже відхиляли прохання опозиції, натомість пропонували провести мітинг не на Болотній, а на проспекті Академіка Сахарова, проте організатори акції не погодилися. Майоров стверджував, що на Болотній площі організувати мітинг 6 травня опозиції не вдасться, оскільки вона зайнята під інші заходи, а проспект Академіка Сахарова - єдине місце, яке можуть запропонувати влада.

Нагадаємо, 6 травня 2012 року багатотисячна акція протесту на Болотній площі переросла в сутички з поліцією. Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу і кваліфікував подію як масові заворушення. Усього після мітингу під слідством опинилося близько 30 осіб. Перший вирок у цій справі винесений Максимові Лузяніну - в листопаді 2012 року він отримав 4,5 року колонії. У 2013-му засудили Михайла Косенка (примусове лікування) і Костянтина Лебедєва, якого згодом звільнений умовно-достроково.

У грудні 2013-го Держдума оголосила амністію у зв'язку із 20-річчям Конституції Росії. Після цього було звільнено понад десяток учасників заворушень, яких утримували в СІЗО. 24 лютого засудили ще вісьмох, найсуворіший вирок - чотири роки колонії - винесено Сергієві Крівову. Сьогодні в СІЗО залишаються Олексій Гаскаров, Ілля Гущин, Олександр Марголін, під підпискою про невиїзд - Олена Кохтарєва.

Справу проти опозиційних політиків Леоніда Развозжаєва та Сергія Удальцова виділено в окреме провадження. Зараз його розглядає Мосміськсуд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram