ГоловнаСвіт

Сноуден готовий піти на угоду з владою США

Колишній співробітник американських спецслужб хоче повернутися на батьківщину

Сноуден готовий піти на угоду з владою США
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Екс-співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден звернувся до адвоката Плато Качеріса з проханням допомогти йому укласти угоду з владою США, яка дозволить йому повернутися на батьківщину, повідомляє 28 квітня The New York Times.

За даними видання, Качеріс отримав звернення Сноудена ще влітку 2013 року, проте відомо про це стало лише зараз.

Видання повідомляє, що через рік після того, як до справи підключився адвокат, угоду між Вашингтоном і колишнім співробітником ЦРУ і АНБ про умови його повернення в США так і не було досягнуто, а переговори знаходяться на ранній стадії. Сам Качеріс цю інформацію коментувати відмовився та заявив, що йому нічого сказати.

Едвард Сноуден отримав світову популярність влітку 2013 року, після того, як передав ЗМІ секретні матеріали про роботу спецслужб США. Завдяки цим документам була розкрита інформація про незаконне стеження, яке американські спецслужби вели за низкою європейських політиків, а також про збір даних про користувачів Інтернету по всьому світу.

Зараз Сноуден переховується від влади США, яка звинувачує його в шпигунстві і розголошенні державної таємниці, в Росії, де в серпні 2013 року він отримав тимчасовий притулок строком на один рік. У Штатах Сноудену загрожує до 30 років позбавлення волі.

Адвокат Плато Качеріс раніше брав участь у низці гучних судових процесів. Зокрема, він був адвокатом колишнього співробітника ЦРУ Олдрича Еймса і агента ФБР Роберта Хансена, яких звинувачували в шпигунстві спочатку на користь радянської розвідки, а після 1991 року - на користь Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram