ГоловнаСвіт

Китай підтримав рішення влади Норвегії відмовити Далай-ламі у зустрічі

У Пекіні дії Осло сприйняли як крок до налагодження відносин

Китай підтримав рішення влади Норвегії відмовити Далай-ламі у зустрічі
Далай-лама

МЗС КНР у понеділок, 28 квітня, заявило, що схвалює рішення прем'єр-міністра і міністра закордонних справ Норвегії відмовитися від зустрічі з вигнаним тибетським духовним лідером Далай-ламою, коли той наступного місяця приїде в Норвегію. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Візит Далай-лами в королівство триватиме з 7 по 9 травня. Духовний лідер прибуде туди на запрошення громадянських груп з Осло, зокрема, щоб відсвяткувати 25-річчя отримання Нобелівської премії миру.

Хоча глава норвезького уряду і глава МЗС відмовилися від зустрічі з ним, Далай-лама повинен буде відвідати парламент країни і зустрітися з деякими його членами, в тому числі з представниками норвезького Тибетського комітету.

"Якщо ви говорите, що норвезький уряд раніше вважав Далай-ламу своїм добрим другом, я можу сказати вам, що ваші судження були помилковими. Ми відзначили нову позицію уряду Норвегії", - заявив Цинь Ган, офіційний представник МЗС КНР на щоденному брифінгу.

За його словами, Норвегії "слід сумлінно ставитися до основних проблем Китаю та зробити реальні кроки, щоб виправити свої помилки і створити сприятливі умови для поліпшення і розвитку відносин". "Якщо ви говорите, що раніше вони зробили помилку, а тепер можуть змінити її, це гідне заохочення і схвалення", - зазначив він.

Китай вже щонайменше двічі засуджував цю поїздку Далай-лами, заявляючи, що виступає проти будь-якої країни, яка надає тибетському лідерові майданчик для вираження його поглядів.

У Пекіні Далай-ламу називають "вовком в овечій шкурі", який домагається застосування сили для отримання Тибетом незалежності.

Далай-лама XIV є духовним лідером буддистів Тибету, який з 1950 року перебуває під китайської окупацією. До недавнього часу він був також політичним лідером регіону. Очолюючи уряд Тибету у вигнанні, він вже багато років веде міжнародну кампанію за його незалежність. У 1989 році Далай-лама став лауреатом Нобелівської премії миру.

Дипломатичні відносини між Норвегією і Китаєм були заморожені 2010 року, коли Нобелівський комітет нагородив премією миру Лю Сяобо, ветерана демократичних протестів у Пекіні 1989-го року. Відтоді Китай скасовував усі зустрічі з норвезькими чиновниками і відмовляв у видачі віз високопоставленим гостям, хоча уряд Норвегії стверджував, що не має жодного впливу на Нобелівський комітет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram