ГоловнаСвіт

Маршаллові острови направили в Гаазький трибунал позов проти 9 ядерних держав

Тихоокеанська республіка буде домагатися ядерного роззброєння цих країн

Маршаллові острови направили в Гаазький трибунал позов проти 9 ядерних держав
архив

Тихоокеанська республіка Маршаллові острови направила позов до Міжнародного кримінального суду в Гаазі проти дев'яти ядерних держав. Про це в четвер, 24 квітня, заявив міністр закордонних справ республіки Тоні де Брум, повідомляє The Washington Post.

"Наш народ постраждав в результаті катастрофічного й непоправного збитку через цю зброю, і ми клянемося боротися, щоб більше ніхто на Землі не відчув на собі її жахи", - заявив Де Брум.

Маршаллові острови звинувачують ядерні держави в грубому порушенні міжнародного права. Йдеться, зокрема, про те, що дев'ять держав займаються нарощуванням свого ядерного потенціалу замість того, щоб роззброюватися. За попередніми оцінками, в наступному десятилітті ядерні держави витратять понад трильйон доларів на вдосконалення своїх арсеналів. У зв'язку з цим влада тихоокеанської республіки, населення якої становить близько 63 тисяч осіб, мають намір домагатися реальних дій з роззброєння цих країн.

Республіка подала позов проти таких країн, як США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан і КНДР, а також Ізраїль, який не визнає наявність у себе ядерної зброї. Відповідачами за окремим позовом виступають адміністрація президента Барака Обами і Національна адміністрації з ядерної безпеки США.

Перші ядерні випробування на Маршаллових островах були проведені в 1946 році. За наступні 12 років США провели на території республіки тести 67 зарядів різної потужності. Контроль за їх проведенням здійснювався з американської військової бази Кваджалейн. На полігоні атола Бікіні в різний час було підірвано 23 ядерні заряди сумарною потужністю понад 42 мегатонн. Саме там в 1954 році проходили випробування першої американської водневої бомби під кодовою назвою "Браво". Потужність вибуху була еквівалентна вибуху тисячі бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі. В результаті вибуху велика частина території піддалася радіоактивному зараженню. Через 14 років США оголосили атол безпечним для життя.

Незважаючи на це, багато жителів Маршаллових островів страждають на онкологічні захворювання, викликані наслідками ядерних випробувань. 2007 року постраждалі домоглися компенсації в розмірі $1 млн. Але гроші так і не дійшли до одержувачів, оскільки США недостатньо фінансували фонд, що займається виплатами. Ще через три роки атол Бікіні включили до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram