ГоловнаСвіт

МЗС ФРН запропонувало США, ЄС та РФ здійснити спільну поїздку в "гарячі точки" України

На думку Штайнмаєра, це дозволить показати, що сторони підтримують Женевські домовленості

МЗС ФРН запропонувало США, ЄС та РФ здійснити спільну поїздку в "гарячі точки" України
Штайнмаер
Фото: zn.ua

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що представники США, Євросоюзу та Росії повинні здійснити спільну поїздку високого рівня в гарячі точки України з місцевими чиновниками, щоб показати, що вони підтримують Женевські домовленості.  Як повідомляє 25 квітня агентство Рейтер, зараз у Вашингтоні все частіше говорять, що Росія відмовляється дотримуватися цих домовленостей, які спрямовані на врегулювання кризи в Україні.

У листі до Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), Штайнмаєр заявив, що міжнародна угода, яка дозволить розрядити напруженість у Вашингтоні, вимагає "видимої політичної підтримки".

За його словами, такого роду підтримкою могла б стати наприклад "спільна поїздка представників усіх чотирьох сторін до Києва, а також на схід і захід країни".

Штайнмаєр направив лист міністру закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтер, чия країна зараз головує в ОБСЄ. Витяги з листа були опубліковані в п'ятницю в газеті Sueddeutsche Zeitung, яка повідомила також, що копії документа були направлені в Вашингтон, Москву, Брюссель та Київ.

"Важливо досягти видимих змін швидко для народу", - пише Штайнмаєр.

Нагадаємо, 17 квітня ЄС, США, Росія та Україна на переговорах в Женеві досягли угоди стосовно кроків з деескалації ситуації в Україні. Першим кроком має стати звільнення всіх незаконно захоплених будівель, вулиць та площ, а також роззброєння незаконних формувань.

Росія вже звинувачує Київ у невиконанні Женевських угод, а ЄС та США пред'являють аналогічні звинувачення Москві. При цьому напруженість у Східній Україні зберігається.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram