ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума обмежила права популярних блогерів

Закон входить в "антитерористичний" пакет

Держдума обмежила права популярних блогерів
Фото: http://www.ntv.ru

Держдума ухвалила в третьому читанні закон, що зобов'язує блогерів, сторінки яких щодня відвідують понад три тисячі користувачів, виконувати вимоги, пропоновані до ЗМІ.

Зокрема, популярних блогерів зобов'яжуть перевіряти достовірність загальнодоступної інформації, не поширювати дані про приватне життя громадянина з порушенням цивільного законодавства, дотримуватися заборони і обмеження виборчого закону і вказувати вікові обмеження для користувачів, повідомляє РИА Новости.

Окрім того, закон зобов'язує блогерів розміщувати на своєму сайті або інтернет-країні прізвище та ініціали, а також електронну адресу.

Роскомнадзор зможе запитувати необхідну інформацію про блогера для складання реєстру популярних користувачів блог-сервісів. Ці дані регулятор буде дізнаватися від самих блогерів, організаторів поширення інформації та інших осіб. Надавати її потрібно буде протягом десяти днів. За порушення для звичайних громадян передбачено штраф від 10 до 30 тисяч рублів, для юридичних осіб - від 30 до 300 тисяч рублів. При повторному порушенні штрафи будуть збільшені, також можливо адміністративне призупинення діяльності юрособи на строк до 30 діб.

Пошукові системи, соціальні мережі і форуми закон зобов'язує повідомляти Роскомнадзор про початок своєї діяльності та зберігати дані протягом шести місяців. За порушення цих вимог передбачено штрафи до 500 тисяч рублів.

Закон входить в "антитерористичний" пакет, який внесла до Держдуми група депутатів на чолі з головою комітету з безпеки Іриною Яровою ("Єдина Росія").

Нагадаємо, в п'ятницю, 18 квітня, Держдума схвалила поправку, яка почасти прирівнює популярних блогерів до журналістів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram