ГоловнаСвіт

Ердоган застеріг турків від травневих протестів на площі Таксим

У Стамбулі посилять заходи безпеки, щоб уникнути провокацій

Ердоган застеріг турків від травневих протестів на площі Таксим
Площадь Таксим
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у вівторок, 22 квітня, заявив, що не дозволить профспілкам проводити 1 травня демонстрації на стамбульській площі Таксим, яка торік стала центром протестної хвилі. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Натомість уряд запропонував профспілкам провести традиційну демонстрацію у спеціально виділеному місці на околиці Стамбула, а не в центрі міста, однак ті відхилили цю пропозицію.

Торік аналогічна заборона з боку турецької влади спровокувала масові антиурядові демонстрації і сутички з поліцією по всій країні, що стало одним з найбільших викликів владній Партії справедливості і розвитку (ПСР), очолюваній Ердоганом, який прийшов до влади 2002 року.

"Забудьте про Таксим, - сказав Ердоган на засіданні ПСР у парламенті. - Люди не хочуть бачити сутичок між поліцією і протестувальниками на вулиці. Ці люди не хочуть бачити вулиць, на яких переважають каменюки, палиці і коктейлі Молотова".

Напередодні на площі Таксим сталася невелика сутичка між поліцією і членами профспілки, які заявили про намір провести свою демонстрацію, незважаючи на заборону влади. Очікують, що днями в Стамбулі посилять заходи безпеки, на вулиці міста виведуть додаткові поліцейські патрулі.

1 травня, традиційне Свято праці в більшості країн Європи, у Туреччині скасували після перевороту 1980 року, проте 2010 року відновили.

Десятки людей, які святкували День праці на площі Таксим, були вбиті 1977 року, коли невідомі бойовики відкрили вогонь на площі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram